Pitane billede

I en nøddeskal er mobilitetsløsninger i europæiske byer mangfoldige og talrige.

Fra tog og undergrundsbaner til cykler og elektriske scootere er der masser af muligheder for at imødekomme enhver rejsendes behov. Så uanset om du planlægger et weekendophold eller en længere europæisk tur, er transportmulighederne lige så forskellige som byerne selv. Fra det yderste nord til den solrige sydkyst tilbyder hvert land sin egen transportform, der hver især tackler udfordringerne ved moderne mobilitet på deres egen måde. Mobility as a Service (MaaS) er blevet et vigtigt tema i europæisk transportpolitik i de senere år. 

Hvert land har sin egen tilgang til dette innovative koncept, der samler forskellige transportformer i én tilgængelig og brugervenlig digital grænseflade. Startende i Skandinavien er det første, du bemærker, udbredelsen af ​​elektriske køretøjer, især i Norge. Landet har investeret massivt i grøn energi, og det afspejler sig i gaderne. Selv i fjerntliggende områder er der masser af ladestandere. Sverige og Finland er toglandene. De effektive og komfortable jernbaner er en ideel måde at krydse de store landskaber på.

original

Dette er et fremragende transportmiddel, især i Finland, hvor tognettet strækker sig langt over polarcirklen. I Finland, landet hvor begrebet MaaS oprindeligt kommer fra, er tilgangen særlig progressiv. Via appen "Whim” brugere i Helsinki kan tegne et abonnement, der giver adgang til offentlig transport, taxaer, lejebiler og endda cykeldeling. Finland fungerer ofte som model for andre europæiske lande, der overvejer at implementere MaaS. Sverige følger tæt med en lignende platform, kaldet "UbiGo“, som blev lanceret i Gøteborg og nu er tilgængelig i andre byer. Det fokuserer på at tilbyde fleksible mobilitetsløsninger, herunder offentlig transport og delebilstjenester.

(Teksten fortsætter under billedet)

Længere mod syd, i Tyskland, er bilen stadig konge, men på en bæredygtig måde. Autobahn er ikke kun kendt for sine manglende hastighedsgrænser, men også for de mange hybrid- og elbiler, der kan findes der. Den offentlige transport er dog også meget udviklet med et omfattende netværk af tog og busser. Tyskland er et land, hvor MaaS kommer langsomt fra start, men potentialet er stort. Berlin lancerede for nylig et pilotprojekt, der kombinerer offentlig transport, delebiler og cykeldeling. Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV) har lanceret en app. Mobilappen "RMVgo” er en udbyggelig MaaS-løsning med rejseplanlægger, valgfrit billetkøb og diverse trafikinformationer.

transportnetværk

Med den høje kvalitet og effektivitet af det tyske offentlige transportnetværk giver dette et solidt grundlag for yderligere MaaS-udvikling. Berlin, hovedstaden og største by i Tyskland, lancerede for nylig et pilotprojekt for Mobility as a Service. Den kombinerer offentlig transport, bildeling, cykeldeling og endda scooterdeling i en enkelt, brugervenlig app. Byen har også investeret i elektriske busser og sigter mod et fuldt elektrisk busnetværk i 2030. Med sit omfattende U- og S-Bahn-netværk tilbyder Berlin allerede et stærkt fundament for integreret bytransport.

(Teksten fortsætter under billedet)
Foto: Pitane Blue - taxaholdeplads i München

München, Bayerns hovedstad, er forpligtet til grøn mobilitet. Byen har investeret i brintbusser og eksperimenterer med autonome køretøjer. Desuden arbejder München på at udvide sit cykelnetværk og fremmer aktivt brugen af ​​cykling som en miljøvenlig transportmulighed. I Hamborg ser vi en lignende tendens. Byen har et innovativt offentligt transportsystem, herunder en veludviklet metro, flere buslinjer og færger, der krydser Elben. Hamborg er også en af ​​de første tyske byer, der introducerede et storstilet scooterdelingsprogram.

Frankfurt, et af Europas vigtigste finansielle centre, arbejder hårdt på at mindske biltrafikken i bymidten. Det offentlige transportnet udvides aktivt, og der er planer om at reducere antallet af parkeringspladser i byen for at give plads til flere grønne områder. Selvom Düsseldorf og Stuttgart er mindre sammenlignet med de andre nævnte byer, moderniserer de også deres transportinfrastruktur. Fra metroudvidelser til introduktionen af ​​elektriske busser forstår disse byer behovet for at tilbyde bæredygtige og effektive mobilitetsmuligheder for deres beboere og besøgende.

(Teksten fortsætter under billedet)
Foto: Pitane Blue - Canal Grande - Venedig
Kalenderpakke

De romanske lande, som Frankrig, Italien og Spanien, kombinerer gamle traditioner med ny teknologi. I den venetianske labyrint af kanaler, broer og smalle gyder er mobilitet en unik udfordring. Mens de fleste byer hurtigt fyldes op med biler, delecykler og elektriske scootere, er Venedig stadig en anomali. Byen virker immun over for de traditionelle transportformer, der kendetegner andre metropoler, men det betyder ikke, at Venedig halter bagud med hensyn til mobilitet. 

Selvom MaaS stadig er i sin vorden i Italien, er der sket betydelige fremskridt. Det skyldes også, at Italien står over for problemer som trafikpropper og luftforurening, som driver efterspørgslen efter mere effektive og bæredygtige transportløsninger. Rom, Napoli, Milano. Den italienske vej til Mobility as a Service (MaaS) løber gennem denne storbytrio, der vandt det offentlige udbud, udviklet som en del af projekter knyttet til den nationale genopretnings- og resilienceplan (NRRP). De tre hovedstæder vil være rigtige laboratorier til test af MaaS-tjenester.

Læs også  Formand Bertho Eckhardt understreger vigtigheden af ​​'forbundet' mobilitet

vandbusser

De berømte vaporettoer, vandbusser, der kører på Canal Grande og mindre kanaler, er rygraden i den offentlige transport i Venedig. De giver ikke kun en naturskøn, men også en praktisk måde at komme fra punkt A til B. I de senere år er Vaporetto-netværket blevet moderniseret for at være mere tilgængeligt og miljøvenligt, herunder introduktionen af ​​elektriske både. Byen investerer også i mere bæredygtige mobilitetsmuligheder. 

Det nylige projekt "Venezia a piedi" (Venedig til fods) opfordrer både beboere og besøgende til at gå. For dem, der ønsker at nå fastlandet, er der omfattende tog- og busforbindelser, der forbinder Venedig med byer som Padua, Verona og endnu længere væk destinationer. Tilstedeværelsen af ​​en effektiv og godt forbundet togstation ved Venezia Santa Lucia sikrer, at Venedig ikke bliver isoleret fra resten af ​​Italien og Europa.

I romanske lande er scooteren et almindeligt fænomen, som skaber et livligt gadebillede. Men glem ikke TGV-nettet i Frankrig, eller AVE-højhastighedstogene i Spanien, som begge tager turister fra by til by på rekordtid. I sydeuropæiske lande som Spanien og Italien er MaaS stadig i en relativt tidlig fase. Byer som Barcelona og Rom eksperimenterer dog med at integrere forskellige transportformer i én app, ofte i samarbejde med private transportudbydere.

(Teksten fortsætter under billedet)
Foto: Pitane Blue - Citroën 2CV - Paris

Paris har også sat sig selv på landkortet med en bred vifte af fælles transportmuligheder. Fra elektriske scootere til cykeldelingstjenester som Vélib' byder byen på masser af alternativer til traditionel transport.

I skyggen af ​​Eiffeltårnet og langs Seines breder finder en stille revolution i mobilitet sted i Paris. Den franske hovedstad, der engang var indbegrebet af romantik med sine brostensbelagte gader og klassiske boulevarder, gør store fremskridt med at modernisere sit transportnet. Alt dette med det formål at gøre livet for både beboere og besøgende nemmere og mere bæredygtigt.

Fransk revolution

I det franske mobilitetslandskab har MaaS-apps (Mobility as a Service) gjort imponerende indtog, fra metropolen Paris til maleriske Provence og videre. Det brede udvalg af apps viser, at Frankrig seriøst investerer i at forbedre mobiliteten i byer og mellem byer. Tag for eksempel Divia, en app, der betjener Dijon og giver borgerne mulighed for at planlægge deres rejse fra start til slut, herunder booking af billetter. Eller Moovizy i Saint-Etienne, som tilbyder alt fra traditionel offentlig transport til cykeldeling og endda parkeringstjenester. I Paris er Bonjour RATP en must-have app, som ikke kun informerer rejsende om metro- og bustider, men også om fælles cykler og scootere.

Så har vi Tac Mobilités i Grenoble og Monapass i Marseille, som tilbyder lignende one-stop-shop tjenester, men hver med deres egen lokale flair. Til langdistancerejser er der SNCF Connect, som tilbyder hele det franske nationale jernbaneselskabs servicekatalog på én praktisk platform. På regionalt niveau gør apps som IDFM og Modalis det lettere for pendlere og turister at bevæge sig rundt i Île-de-France og Nouvelle-Aquitaine-regionen. Og lad os ikke glemme de nye spillere som Yuwway, Urbi, Chipi og Migo, der hver på deres måde forsøger at løse mobilitetspuslespillet gennem innovative løsninger lige fra samkørsel til on-demand shuttles.

charme

I Østeuropa, fra Polen til Rumænien, udvikles transportnetværk, men de har deres egen charme. Her finder du for eksempel nattog, en romantisk og eventyrlig måde at rejse store afstande på. Derudover er de baltiske stater forløbere med at tilbyde digitale løsninger til offentlig transport, såsom e-billetter og apps til realtidsinformation. Der er stadig få MaaS-initiativer i Østeuropa, men potentialet for vækst er betydeligt. 

Warszawa, Polens hovedstad, er et godt eksempel på dette. Byen har investeret massivt i at modernisere sine metro- og busnet i de seneste år. Desuden udbygges cykelstierne, og der sættes mere fokus på fodgængervenlige zoner. Cykeldeling og elektriske scootere ses også i stigende grad på gaderne i den polske hovedstad, hvilket signalerer et skift i, hvordan folk bevæger sig rundt i byen. Bukarest, Rumæniens største by, har i årevis kæmpet med trafikpropper og luftforurening. Nylige projekter som modernisering af det offentlige transportnet og indførelse af 'grønne baner' til busser og cykler indikerer dog, at byen seriøst arbejder på at forbedre sin mobilitet. Også her ser vi fremkomsten af ​​delebiler og el-scootere som tegn på en foranderlig mobilitetskultur. 

I Prag, en by, der er bedst kendt for sin historiske arkitektur, er vigtigheden af ​​moderne mobilitetsløsninger begyndt at blive anerkendt. Den tjekkiske hovedstad er ved at udvikle nye metrolinjer og har allerede introduceret flere Mobility as a Service-platforme (MaaS) for at gøre det nemmere at rejse. Sofia, Bulgariens hovedstad, introducerede for nylig et avanceret billetsystem til sin offentlige transport og tilføjede nye, miljøvenlige busser til sin flåde. Derudover er der planer om at forbedre cykelinfrastrukturen i byen, hvilket ville være et stort fremskridt i en by, hvor bilen stadig er konge.

Læs også  Gennembrud inden for bytransport: umob tilbyder nøglen til 50.000 køretøjer
(Teksten fortsætter under billedet)
Foto: Pitane Blue - Tube - London

I London er metroen, også kendt som 'Tube', rygraden i lokal transport. Det er hurtigt, hyppigt og forbinder næsten alle hjørner af byen.

Metroen er dog ikke den eneste mulighed. Takket være fremkomsten af ​​el-scooterudlejning er det nu muligt at udforske de historiske distrikter uden at sidde fast i trafikken. Cykling i London har gennemgået en sand metamorfose. Hvad der engang blev set som et risikabelt foretagende i en by domineret af dobbeltdækkere og sorte taxaer, ses nu i stigende grad som et levedygtigt og endda anbefalet alternativ til bytransport. Transport for London, organet med ansvar for transport i den britiske hovedstad, har spillet en aktiv rolle i at fremme cykling som en effektiv og grøn mobilitetsmulighed.

cykling

Et vigtigt initiativ i denne sammenhæng er indførelsen af ​​'Cykle supermotorveje', særlige cykelruter, der forbinder vigtige dele af byen. Disse ruter er designet til at tilbyde cyklister en sikker og hurtig passage, langt væk fra travl biltrafik. Derudover er der indført adskillige mindre cykelstier og 'Quietways' for at forbedre tilgængeligheden til mindre befærdede områder. Der er også Santander Cycles-delingssystemet, ofte kærligt kaldet 'Boris Bikes' efter den tidligere borgmester Boris Johnson. Dette system giver cykler, der kan afhentes og efterlades på forskellige steder rundt omkring i byen, hvilket giver beboere og turister en nem og overkommelig måde at rejse korte afstande på.

De britiske øer byder på en blanding af gamle og nye transportformer, fra de traditionelle dobbeltdækkerbusser i London til moderne tog og sporvogne i byer som Edinburgh og Dublin. Togforbindelserne er omfattende, men ofte også dyre, så det kan betale sig at bestille tidligt. I Storbritannien er MaaS-tilgangen fragmenteret. Selvom der er nogle initiativer i byer som Birmingham og Manchester, er der endnu ingen national strategi. Mange af disse er stadig i forsøgsfasen, men viser lovende resultater med hensyn til brugeradoption og reduktion af biltrafik.

(Teksten fortsætter under billedet)

Mobilitet er et stadig mere fremtrædende tema i de forskellige byer og regioner i Europa. Østeuropæiske byer som Warszawa og Bukarest investerer i mere moderne og bæredygtige transportsystemer, mens London oplever en cykelrevolution med nye cykelruter og delecykler. Holland, med sin dybt rodfæstede cykelkultur og effektive tognetværk, fungerer som et eksempel på integreret og bæredygtig mobilitet. Fra traditionel offentlig transport til innovative digitale platforme er Europa på vej til at transformere mobilitet til det 21. århundrede.

Apropos cyklister, så ville ingen tur til Amsterdam være komplet uden i det mindste at overveje at leje en cykel. Byen er udstyret med talrige cykelstier og cykeludlejningsstationer. Turister kan nemt snuppe en cykel og sejle gennem kanalerne og over broerne i denne maleriske by. Det hollandske jernbanenetværk, NS, gør ture til andre byer som Utrecht eller Haarlem til en leg.

Holland er kendt for sin cykelkultur. Cykelstier er overalt, fra travle bycentre til landlige landsbyer. Faktisk er der flere cykler end indbyggere i dette lille europæiske land. Infrastrukturen er designet på en sådan måde, at cykling ikke kun er sikkert, men også kan være den hurtigste måde at rejse korte afstande på. Udover konventionelle transportmidler er konceptet Mobility as a Service (MaaS) også ved at tage fart i Holland. Flere byer eksperimenterer med apps og tjenester, der integrerer en række transportmuligheder, fra offentlig transport til cykel- og bildeling, alt sammen administreret via en enkelt digital grænseflade.

Hvad enten det drejer sig om – Rotterdam-Haag – Zuidas (Amsterdam) – Utrecht Leidsche Rijn, Vleuten og De Meern – Eindhoven kommune, ASML, Brainport Smart Mobility – Twente – Limburg eller Groningen-Drenthe, anvendelse af MaaS er ikke let i øjeblikket. Selv vandvejene, som er dybt forankret i hollandsk historie, bliver ikke overset. I byer som Amsterdam og Rotterdam er der færgeforbindelser, der bruges både funktionelt og rekreativt, hvilket gør vand til en integreret del af mobilitetsblandingen. 

Det, der adskiller Holland, er dets tilgang til mobilitet. Det handler ikke kun om at komme fra punkt A til punkt B, men også hvordan man gør dette på den mest effektive og bæredygtige måde for alle. Med regeringen, lokalsamfund og private virksomheder, der arbejder sammen om at skabe innovative løsninger, fungerer Holland som model for, hvordan et lille land kan tænke stort, når det kommer til mobilitet.

Relaterede artikler:
Kalenderpakke
Print Friendly, PDF & Email