Diederik Gommers, president for Dutch Intensive Care Association, er ikke for et portforbud. Ikke i det hele tatt nødvendig for pleien for tiden og for strengt tiltak. Han kunngjorde dette på Jinek i programmet sist tirsdag. Det er flere og flere tilhengere av portforbud, men også mange motstandere. Selv under konsultasjonen med ordførerne ser det ut til at meningene er delte. OMT-rådet ser ut til å ha overbevist ordførerne om viktigheten av en kveld. Ordførerne er ansvarlige for gjennomføringen av portforbudet. I dag vil kabinettet ta en avgjørelse om innføring av portforbudet slik at forslaget kan gå til Representantenes hus i morgen og eventuelt bli introdusert fra fredag.

Vi må holde sykehusene overfylte. Grafene viser: hvis vi slipper alt nå, vil ting gå ut av hånden. Men hvis vi fortsetter med de nåværende tiltakene nå, vil den tredje bølgen ha samme størrelse som den andre bølgen. Det er fortsatt enormt. Men vi kan takle det

Diederik Gommers, styreleder i den nederlandske foreningen for intensiv pleie

Ernst Kuipers, kollega ved Erasmus MC og styreleder i National Network Acute Care, hadde tidligere uttalt seg for portforbudet. Det er en god sjanse for at portforbud innføres i Nederland så snart som mulig, mellom klokken 20.00 og 04.00. Forberedelsene har vært i full gang i en stund, blant annet hos politiet. Likevel ble det sagt fra den vinkelen at det må være god og entydig kommunikasjon til befolkningen for å unngå forvirring i gjennomføringen blant de ulike håndhevere og polititjenester.

Til tross for at forurensningstallene har gått i riktig retning de siste ukene, er årsaken til de ekstra tiltakene fremveksten av en britisk korona-variant i Nederland. Flere eksperter advarer om at denne varianten vil øke presset på sykehusene til kritisk syke koronapasienter de neste ukene. I tillegg til innføring av portforbud, vurderer regjeringen tiltak som et flyforbud fra Storbritannia og en karanteneplikt for reisende som kommer inn i Nederland. 

Erasmus
Erasmus NC Rotterdam
Utskriftsvennlig, PDF og e-post