En slik sentral dør til markedspartiene gjør det lettere å legge til andre parter eller applikasjoner i kjeden, også kjent som MaaS - Mobility As A Service. Likevel er det fortsatt mange hindringer å overvinne for å kalle protokollen moden. Tomp var kanskje bare litt for mye utviklet av teknologer. Viktige koblinger til nærkjedetransport mangler, og dette blir nå stadig tydeligere nå når alle ønsker å omfavne Tomp for implementering. TOMP API (Transport Operator to Mobility Provider-Application Programming Interface) er et standardisert og teknisk grensesnitt mellom MaaS-tjenesteleverandører og transportører.

hva er en lenke?

Sammenlign en lenke i programvare mellom to parter, men med bruk av Google Translate. Du sender den på venstre side, og den kommer ut på et annet språk på høyre side. Men som ofte er tilfellet med Google Translate, det som kommer ut til høyre, er det bedre å ikke anta helt som sannhet og bruke eller publisere den uhensiktsmessig. Og det er akkurat det som mangler med mange lenker. Det er ingen standard, si en korrekt oversettelsesprosess, og resultatet etter hver oversettelse er åpen for tolkning av brukeren. Høy tid for avtaler og en standard. I det siste har vi sett ordboken for målgruppetransport av kunnskapsplattformen KRÅKE dukke opp hva som skal beskrive de kjennetegnene til den reisende. En god start, men vi er langt derfra. 

et stykke historie

Kritisk eller ikke, det bør bemerkes at Tomp API gjorde mer i drosjenæringen enn noe som noen gang gikk foran den. Så hva gikk galt tidligere? Leverandører av programvaresystemer har ofte laget egne lenker for å gjøre en klient fornøyd. Alle hadde sin egen visjon og ønsket spesielt ikke å bygge videre på det som allerede var der. Ideen var en streng plan for å tiltrekke seg markedet. Det er fortsatt ikke snakk om en åpen standard regissert av sektoren selv. En ny lenke kommer frem fra hvert anbud, med det resultat at vi nå har en pall med programvare som skal vedlikeholdes. Men det som er verre, innovasjon holdes tilbake av alle begrensningene i den eksisterende 'gamle' kommunikasjonsmodellen mellom partene.

Sektorforeningen KNV, som som et innovativt vendepunkt i sin politikk, ønsker å være en frontløper i alt som bruker MaaS som en sammenhengende faktor, har også de siste årene gjort skyld i spagetti av lenker. Til tross for at det hadde en egen innovasjonskomité, der det regelmessig er lagt fram forslag de siste 10 årene for å takle dette problemet, kom de ikke utover hva hver 'støttegruppe' har gjort de siste årene. Tapte muligheter, en standard eller protokoll kom ikke opp. Desto større grunn til å presse fremover og gjøre TOMP egnet for sektoren. 

reisende egenskaper

Imidlertid er Tomp API dessverre ennå ikke egnet til å betjene alle fasetter av drosjetransport. Det mangler fortsatt et avtalesystem. Ikke på et teknisk nivå, tvert imot, hatter av. Men det er fortsatt mye å gjøre når det gjelder passasjeregenskaper, budsjettavtaler og kjelturer der en taxi er involvert. Det betyr ikke at det er en tapt mulighet fordi Tomp-arbeidsgruppen gjør alt den kan for å gjøre det til en suksess og hovedsakelig lytter til signaler fra transportører og markedspartier.

Det har gått lang tid før ankomsten av en universell kobling i drosjesektoren. Behovet for å koble kraftverk har eksistert i 20 år, men hvert IKT-selskap har oppfunnet sitt eget hjul. Toget er nå i full gang med alle slags forskjellige hjul. Kostnadene for vedlikehold av alle disse systemene skyter i været.

Pitane Mobility, programvareselskap Eindhoven

De Tomp Arbeidsgruppen må nå vurdere hva som egentlig er teknisk nødvendig for å realisere en bestilling og hvilke felles parter som må ordne selv. Et budsjettprodukt tildelt en reisende av en budsjettleverandør er et godt eksempel på dette. Alle reisendes egenskaper som er registrert på den reisendes konto, for eksempel typen budsjettprodukt, autorisasjonsnummer, gyldighetsperiode og en referanse til vilkår og betingelser, kan ikke bli funnet i Tomp API, mens de er en viktig del av bestillingen. Men så spiller andre faktorer inn igjen, som personvernlovgivningen, der mange innovasjoner har mislyktes de siste årene.

Tomp-arbeidsgruppen er et offentlig-privat partnerskap mellom MaaS-leverandører, transportoperatører, andre mobilitetsrelaterte organisasjoner og myndigheter. Arbeidsgruppen er overbevist om at Dragonfly-versjonen av API nå er stabil over lengre tid. Datautvekslingen via Tomp inkluderer all informasjon knyttet til planlegging, reservasjon, bestilling, betaling og reisestøtte.

Les også: TOMP må avslutte spaghetti av forbindelser

Pitane mobilitetsplanleggingspakke også for hjemmearbeidere
Utskriftsvennlig, PDF og e-post