Vaktmesterskapet skaffer seg 2,5 milliarder euro fra Nasjonalt vekstfond til offentlig transportprosjekter i Randstad. 1,5 milliarder euro vil bli brukt på å utvide Amsterdam Nord / Sør-linjen til Schiphol og Hoofdorp. Den resterende 1 milliard euro er til forbedring og utvidelse av banen mellom Schiedam og Delft. I begge tilfeller er dette halvparten av den estimerte investeringssummen.

Ministrene Wopke Hoekstra fra finans og Bas van 't Wout of Economic Affairs har tildelt til sammen 4,1 milliarder euro til ti prosjekter for å styrke den nederlandske økonomien på en bærekraftig måte. For eksempel sikrer de høyere produktivitet eller skaper ny aktivitet. I løpet av de neste fem årene vil 20 milliarder euro være tilgjengelig fra vekstfondet for denne typen investeringer.

Andre prosjekter som kabinettet vil bruke vekstfondet til, dreier seg om grønt hydrogen, kvanteteknologi og innovasjoner innen utdanning og helsetjenester. "Med disse investeringene på forskjellige fronter tar Nasjonalt vekstfond et viktig første skritt mot å øke vår fremtidige velstand," sier Hoekstra.

Kraftig signal

På råd fra en komité ledet av Hoekstras forgjenger Jeroen Dijsselbloem, vil et beløp på 646 millioner euro bli tildelt umiddelbart, delvis på betingelser. De resterende 3,5 milliardene blir satt av, men søkerne må fremdeles gi ytterligere begrunnelse før pengene blir endelig tildelt. I denne første runden ble prosjekter verdt til sammen mer enn 25 milliarder euro nominert.

Marjan Rintel, president i NS, kaller pengene til tog og metro et sterkt signal fra Haag. Ifølge Rintel viser det allerede ambisjoner og innvoller. “Med dette er offentlig transport valgt som en løsning på store problemer i de travleste områdene i Nederland, som å bygge en million tilgjengelige hjem og oppnå klimamålene. Bærekraftig transport er et absolutt krav. La derfor disse investeringene være startskuddet for et nytt kabinett som jobber med strukturelle penger til mobilitet. ”

Les også: ZDG overtar Post Mortem og De Helpende Hand

Utskriftsvennlig, PDF og e-post