Det er positivt at ulike mobilitetspartier etterlyser et betalingssystem etter bruk for alle, men næringslivet skal ikke betale for en grønnere passasjertrafikk, understreker Paul Poppink i Transport og Logistiek Nederland.

En rekke mobilitets- og miljøpartier publiserte en plan for reformen av beskatningen av personbiler og varebiler på onsdag. Planen tar sikte på å innføre 'Betaling etter bruk' fra 2030, hvor faste avgifter erstattes med et beløp per kilometer. I tillegg bør dette nye systemet også stimulere den nødvendige grønningen av bilparken. For dette formål bør den nåværende avgiften for motorvogner (MRB) og BPM for personbiler og varebiler gjennomgås grundig.

betale etter bruk for alle

TLN (Transport and Logistics Netherlands) har lenge støttet innføringen av 'betaling etter bruk for alle'. For godstrafikk er det allerede planer om en lastebilavgift, som skal erstatte Eurovignetten og en del av MRB. Det er bra at partene nå også har laget en plan for de andre kjøretøykategoriene. Det er også positivt at planen ser ut til å være betydelig billigere enn alternative planer.

Det er klart at reformen og grønnere bilbeskatning vil koste penger, spesielt for brukere av forbrenningsmotorkjøretøyer. Dette er nødvendig for å stimulere veksten av rene kjøretøy uten nullutslipp. TLN støtter denne ideen, men har inntrykk av at brukerne av varebiler i stor grad vil finansiere grønnere av personbiler i planen. Det kan ikke være intensjonen, understreker TLN: gründere skal ikke være ansvarlige for grønnere av personbiler. Derfor er dette et viktig poeng for oppmerksomhet i den videre utarbeidelsen av et nytt avgiftssystem for personbiler og varebiler.

Les også: Lasting av lastebiler kan ikke implementeres før 2027

Polske sjåfører på parkeringsplassen
Bla bla bla
Utskriftsvennlig, PDF og e-post