Mainport Rotterdam er det største industrikomplekset i Nederland og har stor sosial og økonomisk betydning. Med publiseringen av staten Mainport Rotterdam 2021 kartlegger Human Environment and Transport Inspectorate (ILT) informasjon om risiko og utslipp sammen for første gang. Dette skaper et bedre bilde av sikkerheten i regionen og hvilken innvirkning alle aktiviteter har på livsmiljøet og miljøet. Nylig sendte minister Van Nieuwenhuizen fra departementet for infrastruktur og vannforvaltning denne nye ILT-rapporten til Representantenes hus.

Forspill til videre samarbeid

I delstaten Mainport Rotterdam gir ILT faktiske bilder av perioden 2017-2019 i Mainport og dens forsynings- og kjøreruter innen sikkerhet og miljø. Staten zoomer inn på 3 hovedfag: logistisk sikkerhet, ekstern sikkerhet og luftkvalitet. I de fleste tilfeller holder hovedporten seg innenfor de fastsatte standardene, men det betyr ikke at hendelser eller ulykker ikke inntreffer. Staten viser at mange parter er involvert i tilsynet, men at helhetsbildet manglet. Summen av data gir et bedre og sammenhengende bilde av risiko.

- Forhåpentligvis er det et opptak til videre samarbeid og styrking av kjeden. Jeg inviterer derfor alle parter til å utvikle staten videre i de kommende årene. Dette vil gi et enda bedre bilde av sikkerheten og bærekraften til hovedhavnen i Rotterdam. Et ambisiøst mål som denne staten ønsker å være utgangspunkt for. "

Generalinspektør Jan van den Bos

Logistisk sikkerhet

Cirka 115 skipsulykker skjer hvert år under transport i hovedhavnen til sjøs og innlandsfartøyer. For 'nautisk sikkerhet' utviklet havnesjefen en metode for å indikere sikkerhet i en figur. På denne måten kan de involverte partene blant annet vurdere om sikkerhetsnivået oppfyller avtalene, målene og ambisjonene som er gjort. Og hvor det er behov for konkrete forbedringspunkter. Det er ikke gjort slike avtaler for transport med jernbane og vei. ILT anbefaler at det også utvikles en sammenlignbar metode for jernbane- og veitransport.

Ekstern sikkerhet

Mengden farlige stoffer som transporteres årlig med vei, vann og jernbane holder seg innenfor de fastsatte grenseverdiene. Disse grenseverdiene er der for å forhindre at hendelser med disse stoffene skaper en uakseptabel sikkerhetsrisiko for miljøet. De siste årene har det i gjennomsnitt skjedd 26 ulykker med farlig gods i bulk i hovedhavnen under transport av farlig gods. I praksis er ulike parter involvert i tilsynet med lagring og transport av farlige stoffer. Der tilsyn overføres fra en kompetent myndighet til en annen, er det en risiko for at myndighetens syn og kontroll over risikoen blir uskarpt. Og hvite flekker oppstår under tilsyn. En mer strategisk og operasjonelt koordinert kjedetilnærming i tilsyn og utveksling av informasjon virker ønskelig.

Utslipp

Halvparten av selskapets nasjonale utslipp av svovel foregår i hovedhavnen. Raffineriene er ansvarlig for den største delen av dette. I tillegg er utslippene fra havgående og innlandsfartøyer. Mainport Rotterdam oppfyller luftkvalitetsstandardene for nitrogendioksid (NO₂). For partikler oppfyller hovedhavnen de nederlandske juridiske standardene, men ikke de anbefalte verdiene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Om staten Mainport Rotterdam

ILT ser Staten mainport Rotterdam som en vekstmodell. Denne første utgaven er utarbeidet på grunnlag av den tilgjengelige informasjonen og bruker delvis data og informasjon fra de andre regulatorene i hovedhavnen. Ambisjonen for fremtiden er at staten inneholder enda mer data fra andre regulatorer, for eksempel om støy, vannkvalitet og (cyber) sikkerhet. Dette skaper et mer komplett bilde, ifølge Human Environment and Transport Inspectorate.

Les også: Drosjeapper gir også ekstra sikkerhet for kunden

Utskriftsvennlig, PDF og e-post