Offentlig transport vil også motta en økonomisk (korona) kompensasjon fra staten neste år. Koronaforordningen som gjaldt i fjor og i år vil uansett bli utvidet til september neste år. Dette er fordi det sannsynligvis vil ta år før antall reisende i offentlig transport er tilbake på det gamle nivået før koronapandemien. Den nasjonale regjeringen rapporterer at offentlig transport i dag transporterer drøyt 50 prosent av antall reisende før koronapandemien. Dette mens offentlig transport for tiden kjører nesten en full rutetabell.

“Med tilgjengelighetsgebyret for offentlig transport sørger vi for at tog, busser, trikker og metroer fortsetter å kjøre. Under krisen, men også nå som vi åpner samfunnet igjen, trenger vi sårt kollektivtransport, slik at studentene kan gå tilbake til forelesninger og folk som oftere går på kontoret kan stole på tog, trikk og buss. Det er viktig for kollektivtransportsektoren og menneskene som jobber der at de allerede har klarhet rundt 2022, for eksempel er rutetabellene for eksempel allerede under utarbeidelse. På denne måten sikrer vi at reisende kan fortsette å bruke offentlig transport, og at det ikke er behov for å gjøre store kutt i tilbudet eller i sysselsettingen. ”

Kunnskapsinstituttet for mobilitetspolitikk (KiM) forventer at bruken av offentlig transport i 2022 fortsatt vil være 6 til 14 prosent under nivået i 2019. Den økonomiske støtten er derfor nødvendig for ikke å måtte kutte tidsplanen og sysselsettingen. Basert på KiMs prognoser, anslås forlengelsen av den økonomiske støtten til september neste år til 140 millioner euro. Det er mye lavere enn beløpet på 1,5 milliarder som er tilgjengelig i år. Det forventes at mange reisende vil være tilbake på offentlig transport innen 2022. De Sentralstyret vil avvikle økonomisk støtte etter hvert som flere reisende kommer tilbake til offentlig transport.

Les også  Mobilitetsapper tilbyr ikke bare reisehjelp

Les også: Sakte travlere i trafikk og offentlig transport

Utskriftsvennlig, PDF og e-post