Rotterdam kommune tok nylig i bruk den første Volvo FE Electric med en elektrisk cracker-overbygning. Lastebilen brukes til utslippsfri og lydløs innsamling av husholdningsavfall i sentrum av Rotterdam. Hovedmotivasjonen for å tildele det offentlige anbudet til Volvo Trucks var det faktum at Volvo FE Electric ble produsert fra fabrikk, slik at alle deler er optimalt tilpasset hverandre og en effektiv og bærekraftig produksjon kan oppnås.

Kontrakten for levering av en stille og ren elektrisk lastebil ble tildelt Volvo Trucks i 2020 gjennom et offentlig anbud. I tillegg til lastebilens bærekraftige karakter, førerkomfort, et godt synsfelt og lav inngang, var den integrerte designen fra en OEM til slutt den avgjørende faktoren for valg av Volvo FE Electric.

“Fordi denne elektriske lastebilen er produsert fra fabrikk, er alle deler optimalt tilpasset hverandre. Videre er det ikke nødvendig å først produsere komponenter som senere fjernes for å gi plass til elektriske løsninger. Det sier seg selv at denne produksjonsprosessen ikke bare er mer effektiv, men også mye mer bærekraftig ”.

Paul van Emmerik, Manager Sustainable Fleetcare i kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Forbedre luftkvaliteten og arbeidsmiljøet
Rotterdam har satt faste mål for å forbedre luftkvaliteten. Kommunen ønsker å redusere karbondioksid, sotutslipp og nitrogendioksid i luften betydelig.

- Intensjonen er at innen 2030 skal all husholdningsavfallsinnsamling bare skje med utslippsfrie kjøretøy. Med vår veikart `Zero Emission City Logistics (ZES)` jobber vi med en grønn, sunn og fremtidssikker by. Med bruken av disse 100% elektriske lastebilene kommer vi mye nærmere oppnå målet vårt: en by med ren luft ”.

Paul van Emmerik, Manager Sustainable Fleetcare i kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

I tillegg til å være renere, er lastebilen også mer stillegående. “Dette er en fordel for lokale innbyggere, men også for sjåførene våre. På den annen side er lastebilen så stille at den noen ganger nesten blir oversett av andre trafikanter. Et lydsystem på lastebilen gir et positivt bidrag til trafikksikkerheten. ”

Paul van Emmerik, Manager Sustainable Fleetcare i kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Positiv impuls for storproduksjon av elektriske lastebiler
Nylig, i et andre anbud fra Rotterdam kommune, ble fem elektriske lastebiler igjen tildelt Volvo Trucks. I likhet med den nåværende lastebilen gjelder denne bestillingen også Volvos FE Electric 6 × 2 med en elektrisk krakkekropp. Ved kjøp av elektriske lastebiler håper Rotterdam kommune å gi en positiv impuls til produksjonen av elbiler. 

“Målet vårt er å skape oppskalering og starte produksjon i stor skala. Ved å gå elektrisk bidrar vi til muligheten for at prisene på elektriske lastebiler faller og elektrisk blir overkommelig ikke bare for myndigheter, men også for næringslivet. ”

Paul van Emmerik, Manager Sustainable Fleetcare i kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Fakta Volvo FE Electric 6 × 2
Volvo FE Electric 6 × 2 er utstyrt med en elektrisk cracker-kropp og har en totalvekt på 27 tonn. Lastebilen har fire litium-ion-batteripakker på 66 kWh hver. Batteriene lades også under oppbremsing, noe som gjør Volvo FE Electric veldig egnet for innsamling av husholdningsavfall som har mye stop-and-go. Ladingen gjøres med 22 kW vekselstrøm over natten eller likestrømslading opptil 150 kW. De kjente CCS / Combo2-tilkoblingene brukes.

Les også: Volvo Trucks tilfører lyder til elektriske lastebiler

Utskriftsvennlig, PDF og e-post