Problemene øker innen offentlig transport. Det handler ikke bare om busslinjene til blant andre transportselskapene Arriva, Keolis og Connexxion, der det eksakte omfanget av ryddingen ennå ikke er klart. NS har det også vanskelig og Abellio har det bra i Tyskland. Transportselskapene sliter med millioner av dollar i tap på grunn av koronakrisen. Men det ser ikke bra ut for reisende heller. I noen scenarier er det til og med 40 prosent sammentrekning i transporttilførselen etter store inngrep i de faste kostnadene på grunn av tapene i demningene.

markedskrefter eller skolepenger?

På grunn av nedgangen i antall reisende på grunn av koronakrisen lider kollektive transportselskaper store tap. Det er derfor de får dekket kostnadene ved å fortsette å operere rutetabellen i Nederland av regjeringen via konsesjonsleverandørene. NS fikk også problemer. Det økonomiske spørsmål av NS-datterselskapet Abellio på det tyske jernbanemarkedet overrasket mange. Abellio fikk uventet utsettelse av betalingen i Tyskland i forrige uke etter et stort bøter. Financieel Dagblad skriver til og med at det ifølge jernbaneforbundet er klart at problemene som Abellio pådro seg i koronatiden, er resultatet av markedskreftens konkurs på jernbanene.

(artikkelen fortsetter etter bildet)
Abellio - Nordrhein -Westfalen

Avtroppende minister Hoekstra kalte tapene til selskapet, som opererer i fem tyske føderale stater, "uakseptabelt". Uten inngrep kan tapene til NS-datterselskapet øke til 30 til 50 millioner euro per år. En usikker tid begynner for de over 3000 ansatte i Tyskland. Et mulig scenario er at selskapet vil returnere eller måtte selge en rekke innrømmelser til en konkurrent.

Les også  Nye ladestasjoner og høyere ladepriser i Amsterdam

Vekstdiamanten Abellio ble grunnlagt 5. juli 2005 og ligger i Essen. I mai 2015 flyttet hovedkvarteret til Berlin. Selskapet er en del av Abellio GmbH, et datterselskap av Abellio, som igjen er en del av NS. Virkningen av Covid-19 ser absolutt ikke ut til å være over ennå. Uansett er det lenge usikkert hva som vil skje med driften av kollektivtransport. 

Les også: Gratis pris forbudt ord i tysk offentlig transport

S-Bahn over elven Ruhr i Essen
Utskriftsvennlig, PDF og e-post