Amsterdam -domstolen bestemte i dag at Uber må ansette sjåførene sine. Denne kjennelsen kom som et resultat av en rettssak som FNV -fagforeningen hadde iverksatt tidligere. Uber ønsket at sjåførene skulle forbli selvstendig næringsdrivende mens FNV snakket om falsk selvstendig næringsdrivende. FNV uttalte at Uber er en drosje arbeidsgiver og krever at Uber bruker taxi CLA til sjåførene sine og også betaler dem etterpå i henhold til denne CLA. 

Uber hevdet at det (bare) er en teknologiplattform som fungerer med uavhengige drosjesjåfører. FNV har samlet mange bevis som forberedelse til saken, snakket med hundrevis av sjåfører og levert sine uttalelser. FNV-fagforeningen har kjempet en stund om statusen til selvstendig næringsdrivende i taxisektoren. Ifølge fagforeningen er ansatte i andre sektorer også utplassert som frilansere for å spare lønnskostnader. 

"Denne kjennelsen viser hva vi har sagt i årevis: Uber er arbeidsgiver og sjåførene er ansatte, så Uber må overholde tariffavtalen for drosjetransport. Det er også et signal til Haag om at denne typen konstruksjoner er ulovlige og at loven derfor håndheves. bør være. ”

Visepresident Zakaria Boufangacha i FNV

Dommerens kjennelse i saken FNV anla mot taxiselskapet Uber er en stor seier for sjåførers rettigheter. Det sier fagforeningen i en første reaksjon, etter at dommeren avgjorde fagforeningens favør i formiddag. På grunn av dommerens kjennelse er Uber -sjåførene nå automatisk ansatt i Uber, og drosjeselskapet må betale og behandle sjåførene i henhold til tariffavtalen Taxitransport. Som et resultat får de flere lønninger og flere rettigheter ved oppsigelse eller sykdom, for eksempel. 'Alle ting som ikke burde være mer enn normalt i et land som vårt. Det er skandaløst at kabinettet ikke tar hånd om slike handlinger, sier Boufangacha.

motstand

Ifølge FNV passer denne uttalelsen inn i den økende motstanden i samfunnet mot falsk selvstendig næringsdrivende og utnyttelsen som følger med. FNV takler flere plattformer som drar fordel av disse konstruksjonene og vant nylig en appell mot Deliveroo. Det er også økende politisk motstand mot overdreven fleksibelt arbeid. I fjor talte Borstlap-komiteen allerede mot dette, og i juni ga SER beskjed om at arbeidere med en timepris under 30 til 35 euro automatisk skulle betraktes som arbeidstakere og ikke som selvstendig næringsdrivende.

I Nederland kjører anslagsvis 4000 sjåfører for Uber. FNV -leder Boufangacha indikerer at det er skandaløst at kabinettet ikke har grepet inn tidligere og taklet Uber -praksis. Tvert imot: De fleste politikere argumenterer for innovasjon som booking via Uber-appen, i stedet for å innse elendigheten som ofte skjuler seg i sektoren bak de selvstendig næringsdrivende som jobber for Uber. Tidligere bestemte dommeren i Storbritannia at de 70.000 XNUMX sjåførene der har krav på minstelønn, feriepenger og hvilepauser. Med denne uttalelsen er spesielt taxisektoren i de store byene på spissen.

appell

Uber vil anke en dom som avgjør at Uber-sjåfører ikke er selvstendig næringsdrivende, men ansatte. I følge bladet Passasjertransport Magazine Maurits Schönfeld, daglig leder i Nord -Europa i Uber, som sa at han var "ekstremt skuffet over kjennelsen" etter at kjennelsen i søksmålet mellom FNV og Uber, ikke måtte tenke to ganger om å kunngjøre anken. Det kommer - som forventet - etter at plattformselskapet led et stort nederlag i retten etter flere saker i utlandet, også i Nederland når det gjelder riktig karakterering av Uber -sjåfører.

Les også: Diskriminering og homofobi er rettet mot taxiselskapet Uber

"Ekte selvstendig næringsdrivende kan bestemme sin egen pris og bestemme hvordan de utfører arbeidet sitt. Dette er ikke tilfellet med sjåfører som kjører for Uber. Uber bestemmer timeprisen, hvem som kan eller ikke kan få tilgang til appen, hvem som tar hvilken tur. får og hvordan turene kjøres. "

Utskriftsvennlig, PDF og e-post