Bransjeorganisasjonen KNV slår alarm og indikerer at kjølvannet av koronakrisen forårsaker et stort antall ubesatte stillinger innen helsetransport. Koronakrisen har belastet arbeidsstyrken i taxisektoren tungt. Mange sjåfører ble tvunget til å forlate sektoren. Men nå som etterspørselen etter helsetransport øker igjen, sliter sektoren med ledige stillinger som er vanskelige å fylle. KNV Zorgvervoer en Taxi -entreprenørforening anerkjenner problemet og samarbeider med andre om ulike tiltak for å rekruttere helsetransport og drosjesjåfører.

Som i andre sektorer rammet koronakrisen hardt innen transport og taxi. Transportmengdene i WMO -transport og i Regiotaxi ble desimert. I dagtransport og sittende pasienttransport var volumene mange titalls prosent lavere enn før krisen. Som et resultat fikk transportselskaper i helsevesenet betydelige økonomiske slag, til tross for de generiske støttetiltakene og det faktum at forskjellige klienter bisto økonomisk der det var mulig ved å kompensere deler av de avlyste reisene.

Les også: Uten drosjesjåfører ville arbeidsgivere ikke hatt et taxiselskap

Nå som krisen ser ut til å ha passert sitt høydepunkt og transportmengdene stiger igjen, viser et annet problem seg: en stor mangel på transportførere. KNV-leder Bertho Eckhardt om omfanget av dette problemet: 'Flere ledige stillinger for studenttransport i Haag, men ubesatte. Gruppetransportsjåfører i Eindhoven -regionen. Ledige stillinger i Mijdrecht, Apeldoorn, Utrecht, Groningen. Du kan nesten si: hvor ikke? Eckhard fortsetter: «De mange ledige stillingene er ofte et tilbakevendende image etter sommerferien på grunn av endrede kontrakter. Vi så også en økende mangel på sjåfører før koronakrisen. Men i år er det helt klart annerledes. Sjåfører så seg rundt under korona og fant en annen jobb. Nå som situasjonen har snudd som et blad på et tre, kan ledige stillinger ikke lenger fylles, ikke engang av menneskene som pleide å gå inn i sektoren, for eksempel gjennom byråer som UWV. '

Foreningen av gründere leter for tiden etter løsninger på problemet på forskjellige måter, men er også bekymret for kontinuiteten i transporten. Eckhardt om dette: 'Jeg hører allerede historier om triks som endrede rutetider for å gi transportørene muligheten til å få alle til skolen i tide. Forhåpentligvis tilbyr disse nødløsningene ønsket plass, og vi kan gå videre på denne måten. Imidlertid er det fortsatt viktig at tilstrekkelige sjåfører kommer raskt før turene blir avlyst. Dette problemet vil ikke bli løst over natt. KNV og dets medlemmer gjør derfor sitt ytterste for å løse dette problemet slik at all transport kan fortsette. Men samtidig ber vi også om forståelse for situasjoner der force majeure forårsaker problemer. '

Les også: FNV vinner: Uber må ansette sjåfører

tilpasset helsetransport
Utskriftsvennlig, PDF og e-post