Gratulerer til FNV og til slutt rettferdighet for taxisektoren etter overskuddet som ble oppnådd i domstolen i Amsterdam i forrige uke. Drivere som jobber for dette plattformselskapet er ikke selvstendig næringsdrivende, men ansatte. En veldig hard dom fra retten etter at ikke bare FNV, men også dommeren utpekte Uber-sjåførene som den ultimate falske selvstendig næringsdrivende. Blandede følelser da Telegraaf pakket ut med overskriften om at dommeren setter en strek på billige drosjeturer med Uber.

Plattformselskapet har balansert på kanten av det lovlige tillatte i mange år. Drosjeselskaper og bransjeforening falt over Uber og enda mer om inntektsmodellen. Dommen kan også ha implikasjoner for andre plattformselskaper i konsertøkonomien.

anti-zzp holdning

Det er klart at fagforeninger ikke har noe med falsk selvstendig næringsdrivende å gjøre. Men trekk også ørene til sjåførene som gikk masse på jobb for Uber. I gode dager hørte du dem ikke klage, men i dårlige tider demonstrerte de massivt på Malieveld. Mer enn 4000 sjåfører prøver å tjene noe hver dag gjennom denne måten å jobbe på. Dommen er derfor også en seier for de aller fleste oppriktige selvstendig næringsdrivende.

Når du leser dommen, har Ubers arbeidsmetode bekreftet alt det falske selvstendig næringsdrivende. Gjennom Uber -appen har det amerikanske selskapet total kontroll over sjåføren, priser og tilgjengelighet. Merkelig at fagforeningen måtte avtale dette med dommeren og skattemyndighetene slo ikke alarm tidligere. Loven gir tilstrekkelig rom til å fordømme enhver form for underordning og straffe forkledde former for arbeidsgiver.

Uansett: gratulerer til FNV, og nå håper vi at Uber må ta hensyn til tilbakebetaling av millioner i tapte premier og lønninger i årene som kommer. Lave priser er hyggelige, men ikke når du vet at sjåfører og samfunn står for regningen.

Les også: FNV vinner: Uber må ansette sjåfører

Uber taxi -app
Utskriftsvennlig, PDF og e-post