I dag ser vi mange elbiler på gaten, og det kommer bare flere i fremtiden. Det voksne lærer barn om biler har imidlertid ikke fulgt med i tiden og er derfor veldig gammeldags. De beskriver fremdeles lyden av en bil som 'vroom' og på tegninger kommer en sky ut av eksosen som standard. Dette viser forskning fra Vattenfall Solar Team.

Vattenfall Solar Team består av studenter fra TU Delft. Hvert år designer og bygger de en solcellebil, kalt Nuna, som de løper i og har vunnet syv ganger som verdensmestere. Teamet besøker jevnlig barneskoler for å gjøre elevene begeistret for teknologi og for å informere dem om viktigheten av bærekraft.

“Når vi snakker med barn, blir lyden av en bil fremdeles beskrevet av dem som“ vroom ”. Men bilen vår og andre elbiler lager ikke den slags støy lenger. Veldig gammeldags faktisk. ”

Teammedlem Laurien de Vos.

Forskning bekrefter: bilde av biler håpløst gammeldags

Forskning har vist at bildet som TU Delft -studenter fikk under skolebesøket, faktisk er riktig. I en undersøkelse utført av studentene av forskningsfirmaet DirectResearch, ble det funnet at nesten to tredjedeler av de spurte forbinder lyden av en bil med ordet 'vroem'. Bare 3% nevner "visp" som lyden av en bil. Sistnevnte lyd er mye oftere tenkt på hastighet, lydløshet og bevegelse.

Tid for forandring

Bøker spiller en viktig rolle i barns læringsprosess, men selv der må det gjøres en stor oversettelse. Forskningen viser at nesten halvparten av respondentene finner en sky fra eksosen typisk for en bil i en barnebok. 99% av nederlenderne oppgir at de ikke kjenner en bok om eller med bærekraftig transport, for eksempel en elbil. En av fire respondenter vil at bildet av biler skal bevege seg med tiden og gi et mer realistisk bilde av i dag.

Foreldre og besteforeldre på farten

Besteforeldre ser sjelden ut til å snakke om bærekraft med barnebarna. Foreldre ignorerer også emnet. Bare 16% av dem sier at de regelmessig snakker om bærekraft med barna sine.

- Når det gjelder oss, er denne prosentandelen for lav. Med Vattenfall Solar Team vil vi derfor fortsette å jobbe for å inspirere barn innen bærekraft. ”

Teammedlem Laurien de Vos.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post