I de kommende årene vil Flandern få en fullstendig fornyet transportmodell. Innbyggere i store byer til innbyggere på det flate landet må finne veien innenfor den nye transportplanen. Spilleren som må 'løse' dette for det flamske samfunnet er Via. Mens tjenester som Uber over hele verden har bygget virksomheter som stadig konkurrerer med byers eksisterende transportnettverk, ser Via en lukrativ nisje som er rettet mot - og samarbeider med - kommuner.

"Mens Uber kom på banen med sikte på å forstyrre bytransport, begynte Via å jobbe med kommuner."

Monopolet med De Lijn blir definitivt avsluttet. Det amerikanske selskapet Via må arrangere fremtidens kollektivtransport i Flandern. Den flamske regjeringen har signert en kontrakt med Via om å opprette et mobilitetssenter hvor du i fremtiden vil kunne bestille alle typer transportmidler via en app, et nettsted eller en telefon. Den flamske regjeringen går inn i neste fase nå som det har blitt kjent at all flamsk transport vil være i utenlandske hender. Via hjelper deg med planleggingen og fungerer som en slags ansatt mellom reisebestillingen (fra en app eller telefon) og sjåførene som faktisk kjører et kjøretøy. Det er ganske avansert teknologi som transportselskaper tradisjonelt ikke har gjort det veldig bra tidligere.

(teksten fortsetter under bildet)
Foto: Andy Ambrosius (Via) - grunnleggerne Daniel Ramot og Oren Shoval

- Vi kommer til å endre kollektivtransportsystemet. Vi skal gjøre det bedre. Vi skal fortelle deg bedre måter å bruke det på, men vi kommer også til å gå inn der og lage nye transportformer, som mikrotransitt. Vi endrer måten kjøretøyene distribueres på og måten sjåførene er planlagt for å gjøre systemet mer effektivt. ”

Daniel Ramot og CTO Oren Shoval ble venner etter å ha blitt rekruttert til et elite israelsk militært forskningsprogram på XNUMX -tallet. I dag er Ramot basert i New York, mens Shoval jobber ut av Tel Aviv.

Via vs Uber

Mens Uber kom på banen bare noen få år tidligere med målet om å forstyrre bytransport, begynte New York-baserte Via å jobbe med kommuner og innenfor eksisterende infrastruktur. Resultatet: Via nå partnere med byer som Miami, Jersey City, Los Angeles, Winnipeg og Arlington, Texas, og tilbyr en programvareplattform for on-demand "mikrotransitt" varebiler, ruteplanlegging, driverplanlegging, smarttelefonapper og andre ressurser som kan bidra til å tiltrekke reisende til disse transportsystemene. Målet er å få alle ut av egen transport så mye som mulig og benytte seg av de 'digitale' transportstrømmene. Selskapets kundeliste inkluderer mer enn 500 transportbyråer i 35 land, og programvaren muliggjør kjøringstjenester for eldre, bevegelseshemmede, skoler og høyskoler og til og med private turer for bedriftskunder.

Ved å samarbeide direkte med lokale transportselskaper, i stedet for å bygge en egentlig drosjetjeneste, har Via forsøkt å kontrastere seg med Uber og Lyft, som har hatt et anspent forhold til noen byer gjennom årene. Og mens Via er avhengig av uavhengige sjåfører for de kommersielle kjøretjenestene det opererer i New York City og Washington, DC, byene der Via-programvareplattformen driver mikrotransittprogrammer til å fylle hull i buss- og togtjenester, drives lavpristuren av lokale taxiselskaper eller sjåfører leid av byen.

"Det er en grunnleggende forskjell i den forstand at du i ett tilfelle sier at kollektivtransportsystemet er hva det er, og jeg skal hjelpe deg, den reisende, til å bruke det på den mest effektive måten"

Daniel Ramo

Via-selskapet gjør Uber-lignende TransitTech-apper tilpasset individuelle byer og pendeltransportprogrammer for å planlegge varebiler på forespørsel, holde dem informert om transittplaner og tilkoblingsmuligheter, og i noen tilfeller kjøpe buss- og togbilletter på forhånd. Den deler også passasjerbehovsdata samlet inn fra apper for å hjelpe transportører med å tilpasse bussruter, stopp og rutetider dynamisk, så ofte at den kan justere seg selv en eller to ganger i uken for å imøtekomme endrede sjåfør- og trafikkmønstre.

Gjennom økonomisk

I følge arket Forbes selskapet har hentet inn 650 millioner dollar, inkludert 60 millioner dollar i mars, fra industrigiganter som Shell og Ferrari -morselskapet Exor, sammen med en rekke venturekapitalfond. (Porsche er også en indirekte investor gjennom Via kjøp av Fleetonomy.) Ifølge Pitchbook er den nå verdt 2,9 milliarder dollar. Årlig omsetning var $ 225 millioner dollar i 2019, det eneste året data er tilgjengelig for, sier Pitchbook. De aller fleste av det, ifølge Daniel Ramot, en av grunnleggerne av Via, kommer fra transporttjenester og kommunale myndigheter.

Økonomisk kan selskapet raskt hoppe til neste nivå. Via kan være lønnsomt snart og vil trolig bli offentlig om noen måneder, ifølge en person som er kjent med saken. Ramot vil ikke bekrefte en bestemt plan, men har tidligere sagt at Via skal være et børsnotert selskap. “Vi jobber med byer og vi jobber med transittbyråerforteller han til Forbes. “De bruker skattebetalernes penger til å levere viktige tjenester til mennesker. Jeg tror et slikt selskap bør være underlagt kontrollen fra det offentlige markedet."

Les også: Flamsk mobilitetssenter i fremmede hender

foto: Andy Ambrosius (Via)
Utskriftsvennlig, PDF og e-post