Noen kaller det utpressing, fordi Ryanairs siste trekk er veldig likt dem. Opprørte Ryanair-kunder har anklaget budsjettflyselskapet for denne praksisen etter å ha blitt nektet ved innsjekking for å ta flyreiser på grunn av tidligere omstridte refusjon. Kunder fra det irske lavprisflyselskapet hevder at de ble utestengt fra å bestille Ryanair-flyreiser til de først har blitt 'refundert' for avlyste reiser under Covid-pandemien.

'bestill tilbake'

Kunder i visse kredittkortselskaper, for eksempel Amex, Mastercard og Visa, kan bruke tilbakeførsler for å gjenopprette bestridte betalinger på debet-, kreditt- og debetkort. Ifølge moneysavingexperts.com sier disse kundene at flyselskapet er mer sannsynlig nektet refusjon for flyreiser de ikke tok på grunn av Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) råd om ikke å reise.

Fordi Ryanair ikke ønsket å refundere, gjennomførte de refusjonen eller den såkalte tilbakeføringen via et kredittkort for å få pengene tilbake. Prosessen er mest brukt når et selskap nekter refusjon. På forespørsel griper kortselskapet inn for å få pengene tilbake fra leverandørens bank. Men for å bruke tilbakeføring må du først bevise at du prøvde å få refusjon og at forespørselen din ble avslått. Kunder må sende inn et krav innen 120 dager etter kjøp eller betaling for tjenesten.

(teksten fortsetter etter bildet)

Personlige finanseksperter har beskrevet beslutningen om å blokkere folk fra å fly over refusjonen som "skandaløst", mens en Ryanair -kunde på sosiale medier anklaget budsjettflyselskapet for "utpressing". Ryanair har forsvart beslutningen og sa at den har rett til å stoppe passasjerer som flyr hvis de skylder selskapet penger.

Selv om noen land på reiselisten til Transportdepartementet var merket med grønt eller oransje, var det noen ganger forbudt å fly til disse landene med separate FCDO -retningslinjer, noe som ofte gjorde reiseforsikringer ugyldige. Det betydde at selv om kundene følte seg tvunget til ikke å reise, fortsatte flyvningene uansett. Og Ryanairs vilkår og betingelser sier at det ikke vil gi refusjon til kunder som frivillig velger å ikke reise på flyreiser som fortsatt går.

Det er et lite mindretall av passasjerene som kjøpte ikke-refunderbare billetter på Ryanair-flyreiser som var i rute under Covid-19, men valgte å ikke reise og deretter behandlet refusjon gjennom kredittkortselskapet sitt. Disse passasjerene må betale ned restgelden før de kan fly med Ryanair igjen. Noen kan være sympatiske for flyselskapet, ettersom det påløp kostnaden for de opprinnelige flyvningene som gikk gjennom og disse passasjerene valgte å ikke ta. Likevel har reiselivsnæringen mistet all sympati for måten den har håndtert ferierende under pandemien.

Les også: Reiseleverandører advarer ikke om økonomiske risikoer

Ryanairs administrerende direktør Michael O'Leary
Utskriftsvennlig, PDF og e-post