Hvis det er opp til belgiske gründere, kan corona pass -systemet også utvides til arbeidsplassen. Mer enn halvparten av selskapene er positive til dette, viser en undersøkelse fra HR -tjenestegruppen liantis på 1.504 gründere. "Forståelig nok er gründere ansvarlige for sikkerheten til sine ansatte. Men foreløpig tillater ikke loven dette, sa Liantis.

Forrige uke viste det seg at de fleste selskapene fortsatt holder seg til korona -tiltak som munnmaske og holder avstand på arbeidsplassen. En av grunnene til dette er at de ikke vet nøyaktig hvem av de ansatte som er vaksinert eller ikke, så de vil ikke risikere at de ansatte blir syke.

Skriv inn koronapass

Det er nettopp derfor halvparten av de spurte gründerne ønsker å innføre et koronapass. Alle som ikke er vaksinert eller ikke kan presentere en nylig negativ test, vil ikke få komme på jobb. Selv om selskaper med mer enn 50 ansatte nylig har kunnet be om vaksinasjonsdekning i organisasjonen via sin yrkeslege, ser dette ut til å være utilstrekkelig for de 47,2%, og de vil gjerne vite nøyaktig hvem som er vaksinert og hvem som ikke har gjort det.

Juridisk umulig

"Selvfølgelig forstår vi arbeidsgivere: de er juridisk forpliktet til å sikre helsen til sine ansatte. Og å vite om kolleger på arbeidsplassen er vaksinert eller nylig har tatt en negativ test kan bidra til dette, sier Matthias Debruyckere, juridisk ekspert i Liantis. «Men foreløpig er det umulig som arbeidsgiver å be om koronapass fra de ansatte. Loven tillater det rett og slett ikke. I tillegg bør ansatte stå fritt til å bestemme om de skal vaksineres eller ikke. Til slutt er det overhodet ikke tillatt for en arbeidsgiver å be om medisinske data fra hans eller hennes ansatte.»

sensibilisering

36 % av de spurte arbeidsgiverne prøver å øke bevisstheten på arbeidsplassen så mye som mulig for å overbevise folk om nytten av vaksinasjoner. 25 % ønsker også å tilby koronavaksiner på arbeidsplassen i fremtiden.

– Det er bra at arbeidsgivere gjør sine ansatte oppmerksomme. Vi støtter dem på ulike måter. For eksempel har vi tidligere satt opp Whatsapp-linjer og lette etter måter å nå og informere ansatte så effektivt som mulig. Som bedriftslege ser vi også mange ansatte hver dag som vi kan snakke konfidensielt med om deres valg om de skal vaksineres eller ikke. Så lenge det ikke er vaksinasjonsplikt, er dette i dag den mest effektive måten å øke vaksinasjonsraten på. Når det gjelder injeksjoner sikrer vi gode kontakter mellom arbeidsgivere og vaksinasjonssentrene slik at deres mobile sprøyteteam kan besøke stedet dersom vaksinasjonsraten er lav», avslutter Sylvia Vanden Avenne, leder for medisinsk tilsyn i Liantis.

Les også: Flandern er full av rutekontroller 

koronavaksinasjon
koronavaksinasjon
Utskriftsvennlig, PDF og e-post