Nederlendere som reiser i Sør-Afrika fullfører ganske enkelt ferien. Dette til tross for at Omikron-varianten av koronaviruset ble oppdaget der og et innreiseforbud ble varslet av det avtroppende kabinettet. Det sier VvKR. Organisasjonen for småskala reiseorganisasjoner har 56 medlemmer som normalt tilbyr reiser til Sør-Afrika og omliggende land.

Den nye varianten er nå etablert i ulike land, inkludert Nederland. Mange land har begrenset flytrafikken til og fra land i det sørlige Afrika. I følge VvKR er det god kontakt med lokale reisende, og de fullfører bare ferien. De reisende som har reist hjem i mellomtiden har også kommet i god behold.

– Vi får vente og se hvordan det går, sa en talskvinne. "Vi vet ikke mye om den nye varianten ennå." Siden innreiseforbudet ble innført forrige fredag, har ingen bestilt reise til Sør-Afrika.

Støtte er fortsatt nødvendig

"Vi, og våre reisende, tror at Sør-Afrika blir straffet veldig hardt for ærligheten i å oppdage denne varianten," sa talskvinnen for VvKR. Ifølge henne vil reiserestriksjonene som andre land nå har fått på plass ha stor innvirkning på landet.

– Det er veldig irriterende at en slik variant dukker opp og at vi må forholde oss til reiseforbud, sier reiselivsorganisasjonen ANVR. «Det vil ikke hindre spredning, men det vil bremse den. RIVM sier også at reiserestriksjoner ikke vil stoppe viruset på lang sikt», sa en talskvinne. «Det er klart at støtte fortsatt er nødvendig for reiselivssektoren. Også neste år."

Vanskelig

VvKR påpeker at rundt 80 prosent av deres 419 medlemmer ikke har mottatt koronastøtte i det hele tatt siden krisens start. Dette fordi det ofte dreier seg om selvstendig næringsdrivende som jobber hjemmefra.

Reiselivsbransjen har slitt siden starten av koronakrisen. Et oransje reiseråd gjelder fortsatt for nesten alle land utenfor Europa, noe som gjør at ferieturer frarådes. Dette gjelder også Sør-Afrika.

Les også: Reiseparaplyorganisasjonen ANVR ønsker klarhet fra kabinettet

Utskriftsvennlig, PDF og e-post