De fleste av oss kan nok fortsatt huske synet, den dagen de tok førerkortet. En viktig milepæl i livet, den dagen du ikke lenger var avhengig av andre for transport. Tidligere kunne du bare starte undervisning fra fylte 18 åre fødselsdag. I dag kan du begynne med teorien din fra 16 år, leksjoner fra 16,5 år og fra 17 kan du allerede ta praktisk eksamen. Forskning viser at nybegynnere har større sjanse for å ha en ulykke i trafikken. Dette ser ut til å skyldes at nybegynnere har liten erfaring i trafikken, ungdom tar ofte mer risiko og overvurderer enkelte situasjoner. Dette kan føre til farlige situasjoner og til og med ulykker. Av denne grunn vil konsulentselskapet Goudappel og CBR undersøke om og hvilke justeringer som kan gjøres på førerprøven på oppdrag fra Infrastruktur- og vannforvaltningsdepartementet for å gjøre den tryggere for nybegynnere.

Forskningen heter: «Pink Pasje Ander Jasje». Goudappel-gruppen, som CBR skal utføre denne forskningen med, består av en rekke samarbeidende selskaper som i fellesskap oppfyller sitt oppdrag: å løse mobilitetsspørsmål på best mulig måte. Forskningen består av 3 varianter, en trinnvis eksamensbane, en periode med ledsaget kjøring og den siste er gjeldende eksamensbane. Denne forskningen utføres i Venlo, Breda, Barendrecht, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Emmeloord, Zwolle, Groningen og Leeuwarden. Kjøreskoler og ungdom fra disse stedene kan melde seg frivillig registrer deg for denne forskningen. CBR forventer å starte med de første førerprøvene og eksamenene i slutten av februar, og resultatene av studien forventes i slutten av 2023.

Les også: Kampanje: «Trygt på veien! Hold deg unna blindsonen'

Forskning viser at nybegynnere er mer sannsynlig å ha en ulykke i trafikken.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post