Elbilen blir stadig mer attraktiv for forbrukerne. Det totale antallet helelektriske biler på nederlandske veier steg fra mer enn 145.000 2020 i 216.000 til 2021 XNUMX i XNUMX. Samtidig er det fortsatt et stykke unna elektrisk kjøring for en stor gruppe nederlendere. Den høye kjøpesummen er fortsatt den største snublesteinen. 

I tillegg opplever ca. 62 % av privatpersoner i dag tilbudet på bruktmarkedet for begrenset. For å få hele Nederland med på banen er det svært viktig at kjøpstilskuddet til elbiler opprettholdes. Dette fremgår av Elektrisk kjøremonitor som ANWB presenterer i dag for femte gang. 

En betydelig gruppe privatpersoner gikk over til elbil i fjor. Dette skyldes i hovedsak kjøpstilskuddet til både nye og brukte elbiler. I tillegg har utvalget av rimelige nye modeller økt og utvalget har blitt kraftig forbedret de siste årene. De totale driftskostnadene for en gjennomsnittlig elbil er nå lavere enn for en gjennomsnittlig bensinbil. Et viktig vendepunkt er dermed nådd. 

Spesielt personer med egen innkjørsel eller parkeringsplass (41 %) synes elektrisk kjøring er et interessant alternativ. De er mindre plaget av en begrenset offentlig ladeinfrastruktur og kan lade billigere hjemme. Har de i tillegg egne solcellepaneler, blir overgangen til elbil enda mer attraktiv fordi de da kan lade med egen strøm. 

De viktigste grunnene for forbrukere til å kjøpe en elbil: 

51 % for miljøet

32 % fyller aldri drivstoff igjen

32 % økonomisk i bruk

24 % gode kjøreegenskaper

23 % forberedt på fremtiden

23 % kjører på egen energi

Selv om kjøpsviljen har økt de siste fem årene, er den totale andelen elbiler i den nederlandske bilparken fortsatt svært begrenset. Av de 8.8 millioner bilene som kjører rundt i landet vårt, er kun 216.000 2025 helelektriske. Det gjenstår mye for å nå de politiske målene. For mange nederlendere er imidlertid den høye innkjøpsprisen på en ny elbil fortsatt en barriere. Bruktbilistene blant dem opplever også at utvalget av elbiler på bruktmarkedet fortsatt er for begrenset. De venter på kjøretøyene som nå kjøpes nye og som vil være tilgjengelig som rimelige bruktbiler fra XNUMX.

De viktigste grunnene til at forbrukere ikke kjøper en elbil: 

51 % for dyrt å kjøpe

31% nåværende bil trenger ennå ikke byttes

29 % rekkevidde utilstrekkelig

27 % for få offentlige ladestasjoner

26 % kvalitet/ batterilevetid

21% ingen mulighet til å lade

På veien mot nullutslipp innen 2050 ønsker regjeringen at alle nysolgte personbiler skal være elektrisk drevne innen 2030. For å fremskynde denne overgangen, må den store gruppen nederlendere som for øyeblikket ikke er gjennomførbar med elektrisk kjøring, overtales. For å få til dette er det ifølge ANWB nødvendig å skape et stort bruktmarked for rimelige elbiler. Derfor mener ANWB at kjøpstilskuddet bør opprettholdes og utvides i årene som kommer. Bare med tilstrekkelig tilstrømning av rimelige elbiler kan det oppstå et modent bruktmarked om 3 til 4 år. I tillegg bør elektrisk kjøring også ha skattefordeler i fremtiden. Det er også viktig å bygge ut ladeinfrastrukturen ytterligere.

ANWB mener at bilmobilitet i fremtiden bør være trygg, ren, effektiv, rimelig og tilgjengelig for alle. El-kjøring er et uunnværlig ledd i dette, derfor vil ANWB fortsette å jobbe for dette som en sosial organisasjon på alle mulige måter. 

Les også: 150 millioner til renere og smartere transport

Elbilen blir stadig mer attraktiv for forbrukerne.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post