Det nederlandske folket som ble låst inne av låsen kom som djevler fra en boks. Mange gründere i Antwerpen har gjort gode forretninger den siste tiden. På grunn av invasjonen av dagsturister fra Nederland, kunne ikke salgsperioden eller salget startet bedre. Mange forhandlere snakker om 20 til 30 prosent mer omsetning enn forventet. Ideen har vært enkel. Den nederlandske regjeringen låste sitt eget land og nederlenderen brakte penger massivt til grensebyer i Belgia ved å handle eller spise der. Invasjonen de siste to ukene har gjort opp for alt for mange gründere som mistet omsetningen i fjor på grunn av korona.

blandede følelser

Nederlenderne er hovedsakelig dagsturister. Til tross for at hotellsektoren også nyter godt av tilstrømningen, tok den selvsagt ikke opp for alt tapet. En blandet følelse når du ser folkemengdene i gatene, på terrasser og i butikkene. Mens provinsguvernør Cathy Berx ikke godkjent middelklassen lukket øynene og ringte i kassaapparatet. Det var forutsigbart nå at alle ikke-essensielle butikker i Nederland må holde dørene stengt. Nederlenderne selv lot seg ikke holde tilbake, men i stedet lot de trafikken stå helt stille i og rundt Antwerpen. Berx ba om at alle skulle ta ansvar og kalte shoppingturisme fra Nederland «kontraproduktivt og uklokt».

Politiet etterlyste parkering utenfor byen. Tanken bak dette var å bruke P+R-plassene og å reise videre til sentrum med kollektivtransport. Massivt som sardiner i den hengende stien til trikken eller bussen. Det var også bemerkelsesverdig travelt på sentralstasjonen i Antwerpen, for nederlendere kom også med tog som kom for en dags shopping i Antwerpen, slik at NMBS måtte sette inn ekstra sikkerhetspersonell. Mange flamske har en dårlig følelse av at folk unngår tiltak i sitt eget land ved å reise andre steder. Det uttales ikke med så mange ord, men for mange ikke-entreprenører er ikke nederlendere velkommen i det hele tatt i cateringbransjen, butikkene eller hos frisørene i Antwerpen.

Les også  Bli med på et av de mange julemarkedene
(Teksten fortsetter under bildet)
Mange flamske har en dårlig følelse av at folk unngår tiltak i sitt eget land ved å reise andre steder.

«Forståelse for folk som ønsker å slappe av, glade for belgiske gründere, men også triste og sinte for situasjonen vi blir holdt i her i Nederland og hva det betyr for gründere og unge mennesker her. Hvis det er mulig i Belgia, bør det også være mulig her!”. En av de blandede reaksjonene på det som har skjedd i Antwerpen de siste ukene. Og å tenke på at mange nederlendere bare samles til nyttårsdrinken bak sin egen inngangsdør. 

alt det samme

Motsatt har det også skjedd at Belgia ble stengt og belgierne dro til Nederland. Belgierne som krysset grensen ble forøvrig også sett ned på. Folk trenger rett og slett sin frihet og rekreasjon og kan ikke gjøre det i sitt eget land, så ser de etter det andre steder. "En innenlandsk nedstengning sponser andre økonomier og bidrar bare til å holde inflasjonen mer under kontroll," sa et av svarene.

Les også: Mengder av nederlendere i flamske handlegater

Utskriftsvennlig, PDF og e-post