Flypassasjeravgiften gjør at det blir dyrere å fly fra nederlandske flyplasser.

Flyavgiften forventes å tredobles, fra ca 8 euro til ca 24 euro per flyvning. Dette fremgår av utarbeidelsen av de nederlandske planene om å innkalle europeiske milliarder fra utvinnings- og motstandsfondet. I bytte mot penger fra det fondet må landene gjennomføre reformer, for eksempel på klimaområdet.

Passasjerer betaler høyere sats på flybilletten fra 1. januar neste år. For tiden gir skatten rundt 200 millioner euro. Ytterligere 400 millioner euro må til, slik det het i koalisjonsavtalen. Hvordan det nøyaktig vil se ut vil vise seg senere: Huset skal behandle Skatteplanen for 2023 til høsten. Det dreier seg om en avgift for flyreiser fra Nederland.

– Flypassasjeravgiften betyr at det blir dyrere å fly fra nederlandske flyplasser. Som et resultat vil noen reisende kunne avstå fra å reise, andre vil velge en annen transportmåte, andre vil omdirigere til utenlandske flyplasser og noen vil fortsette å fly», skriver statsråd Sigrid Kaag (finans) til Representantenes hus.

Men på kort sikt er effektene «relativt begrensede», forventer ministeren: Det er faktisk stor etterspørsel etter flyreiser. Kaag forventer «i praksis ingen redusert etterspørsel».

Les også: Togbillett bestilles med KLM flybillett

Utskriftsvennlig, PDF og e-post