Den virkelige verdien av data kan bare realiseres hvis data deles og gjenbrukes i hele den digitale økonomien.

Data er den nye oljen, bare bedre. Den har den unike funksjonen at den er enkel å dele og gjenbruke. Ett datasett kan støtte et ubegrenset antall applikasjoner samtidig. EU og den nederlandske regjeringen anerkjenner viktigheten av å dele data. Når det gjelder Europa, må selskaper gjøre data som stammer fra bruken av produkter og tjenester tilgjengelig for de som har bidratt til genereringen av disse dataene. På tvers av domener eller horisontale tiltak for tilgang til og bruk av data gjør datadeling enhetlig og forhindrer fragmentering. Regjeringen ønsker at Nederland skal gå foran i deling av data innenfor og mellom domener. 

Myndighetene stimulerer markedsparter og domener for selv å sette opp strukturer for å kunne dele data med hverandre. For å forbedre dataøkonomien jobber Økonomidepartementet sammen med involverte organisasjoner, inkludert den nederlandske datadelingskoalisjonen (DSC). DSC-markedsinitiativet ble lansert i januar 2020 med mål om å dele datadeling mellom ulike domener. Økonomi- og klimadepartementet støtter og legger til rette for DSC. Dette har resultert i en rekke brukstilfeller. 

For å nevne noen, tenker vi umiddelbart på det elektroniske fraktbrevet, med mål om å forbedre effektiviteten og utvikle nye verdiforslag ved å dele data fra elektronisk fraktbrev (eCMR) med forsikringsselskapene på en generisk og kontrollert måte. Et annet eksempel er å forbedre prosessene i melkeproduksjon og helsen til kyr ved å organisere standardisert tilgang og utlevering av data fra systemer om melkeproduksjon.

Les også  Mot en bærekraftig tilgjengelig region
(Teksten fortsetter under bildet)

fordeler

De største fordelene med datadeling for Nederland BV når det gjelder direkte påvirkning er etableringen av nye forslag, selskaper, oppstart og arbeidsplasser skapt av innovasjon i behandling av data i dataøkonomien. Indirekte påvirkning er en økt effektivitet i prosesser, for eksempel gjennom datadrevet markedsføring, prosessoptimalisering osv. Men det er også en avledet påvirkning, som en bred fordeling av fordeler ved datainnovasjon i samfunnet, som en bedre kundeopplevelse. Alle i samfunnet kan dra nytte av de direkte og indirekte effektene. Datadelingsapplikasjoner har derfor ikke bare en sosial verdi, men også en stor økonomisk verdi.

utfordringer

Det er imidlertid også poeng å merke seg. En undersøkelse viser at finansiering, engasjement og tillit er sentrale utfordringer i å skalere brukssaker. Økonomiske ressurser er fortsatt utilstrekkelig organisert blant markedsaktørene til å uavhengig utvikle datadelingsapplikasjoner. Markedspartene ser ingen direkte fordeler ved å dele data på tvers av organisasjonsgrenser, noe som hindrer organisering av engasjement for å utvikle use cases. Mangel på tillit til dataeierskap hindrer utvikling av brukssaker, men avtaler som BLOFT (Business, Legal, Operational, Functional, Technical) kan hjelpe.

Datadelingskoalisjonen bygger på eksisterende datadelingsinitiativer for å muliggjøre datadeling mellom domener. Ved å realisere multilateral interoperabilitet mellom eksisterende og fremtidige datadelingsinitiativer med datasuverenitet som et kjerneprinsipp, kan parter fra ulike sektorer og domener enkelt dele data med hverandre, og låse opp betydelig økonomisk og samfunnsmessig verdi.

Relaterte artikler:
Les også  Mot en bærekraftig tilgjengelig region
Utskriftsvennlig, PDF og e-post