Nederlenderne kan og bør ta flere tiltak for å redusere risikoen for sykkeltyveri. Dette er konklusjonen til RAI-foreningen og ART-stiftelsen basert på forskning på forebygging av sykkeltyveri blant mer enn 1.000 syklister. Bare en tredjedel (36 prosent) av alle syklister i Nederland bruker minst to låser for å låse sykkelen. Flertallet løper derfor større risiko for at sykkelen blir stjålet. Mange tyverier kan forhindres ved å bruke minst to høykvalitets låser.

Sykkeltyveri er et vedvarende og økende problem i Nederland. De populære og dyre elsyklene er spesielt populære hos tyvelauget. I fjor steg antallet meldinger om e-sykler med 25 prosent, ifølge nylig publiserte tall fra Rikspolitiet og Stichting Aanpak Fiets- en E-sykkeltyveri (SAFE). "Det kan og må reduseres", sier ART-formann Martijn van Eikenhorst. "For å starte med bedre forebygging, fordi det fortsatt er mye å hente her, ifølge vår forskning."

Forskningsresultater
For å redusere risikoen for tyveri anbefaler sykkelbransjen, politiet og forsikringsselskapene at man alltid sikrer en sykkel med minst to (gjerne ART-godkjente) låser. Det hjelper også å feste sykkelen til en fast gjenstand og å plassere den i lys og sikt.

Forskning viser imidlertid at bare en tredjedel (36 prosent) av syklistene forsyner sykkelen med to låser. Bare 47 prosent gidder å forankre sykkelen til den "faste verden". Med 26 prosent blir lys- og synsrådene også fulgt av bare en liten del av respondentene.

Les også  Midlertidige tiltak Valys utvides igjen

Til slutt er det også mye å vinne på omdømmet til det uavhengige ART kvalitetsmerket for låser. Ikke mindre enn 70 prosent av de spurte oppgir at de ikke kjenner til kvalitetsmerket. Kvalitetsmerket brukes for låser til alle typer tohjulinger, også motorsykler.

Angrepsbestandig kvalitet
Dette er desto mer bemerkelsesverdig siden mange forsikringsselskaper ofte gjør ART-låser obligatoriske når de tegner sykkeltyveriforsikring på grunn av deres høye angrepsbestandige kvalitet. "Det er ikke overraskende," sier Van Eikenhorst, "fordi sykkeltyvene i økende grad retter seg mot de dyrere og veldig populære e-syklene. Syklene er også stjålet fra hjemmene (garasjer, garasjer og skur.)

Av det totale antallet meldinger på 22.593 elsykler, var om lag 1.908 anmeldelser knyttet til elsykkeltyveri fra hjem. RAI-foreningen og ART-stiftelsen understreker derfor viktigheten av å sikre sykler riktig innendørs.  

Tøffe ART-testkriterier
Det beste våpenet mot tyveri er derfor alltid og overalt å sikre sykkelen med to ART-merkede låser. Kvalitetsmerket har fem kategorier (stjerner), der jo flere stjerner, desto vanskeligere er låsen å bryte. For å få et ART kvalitetsmerke må en lås oppfylle de strengeste kriteriene. For å garantere riktig funksjon på lengre sikt, blir låser for eksempel gjennomgått en korrosjonstest, en frysetest og en støvtest. Dette etterfølges av strenge tester knyttet til stabilitet og robusthet. Det gjøres forsøk på å knekke en lås basert på forhåndsinnstilte verdier ved hjelp av maskintester og kuttetester. Disse angrepstestene gjør ART kvalitetsmerket unikt og låser med dette kvalitetsmerket holder sykkeltyver på avstand, iht. RAI Association

Les også  Den nederlandske flåten blir eldre og eldre

Les også: Elektrisk sparkesykkel fra nå av kun fra 16 år

Nederlenderne kan og bør ta flere tiltak for å redusere risikoen for sykkeltyveri.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post