Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Med data, Ai og Machine Learning, har gribb.tech og Experience Data utviklet et nytt verktøy for å hjelpe leverandører, kurerer og (taxi)sjåfører med å kjøre tryggere og mer effektivt. Programvareverktøyet gir innsikt i kjøreatferden til sjåfører og gir dem tips via en app om hvordan de konkret kan forbedre kjøreatferden. Verktøyet er allerede i bruk hos DHL Express, Zego og en rekke store forretningsflåter.

«De fleste moderne forretningskjøretøy er koblet sammen. Disse er derfor koblet til en sky der ulike datakilder er lagret. gribb utviklet et programvareverktøy som beriker kjøretøydata med eksterne kilder." Dette inkluderer vær, veitype, makshastighet på stedet, farlig kryss, natt/dag osv. Med disse dataene har vi laget modeller som vi er i stand til å kjøre adferd med som sikker hastighet, bremse trafikken uten ekstra slitasje gjennom svinger , effektiv kjøring og sikker akselerasjon i riktig sammenheng. Dette er komplisert fordi disse verdiene varierer fra kjøretøytype, veitype og land. Våre kunder ønsker én løsning for hele Europa og en løsning for flere sjåfører per kjøretøy.»

Forbedre kjøreatferd med kunstig intelligens

Sammen med Marco de Jong, administrerende direktør i Experience Data, ble det søkt en måte å plassere individuelle datatyper i en forståelig kontekst og tolke dem automatisk og intelligent. Målet er å hjelpe sjåfører med å forbedre sin kjøreatferd.

For dette er samhandling og samarbeid med sjåføren avgjørende. For hvorfor en sjåfør tar et bestemt valg i en bestemt situasjon er (ennå) ikke oppgitt noe sted i dataene. Fordi modellen ber om tilbakemelding, er løsningen smartere hver gang og sjåføren blir hjulpet bedre hver gang. Det er aldri perfekt, men det blir bedre for hver dag, akkurat som kjøreatferden til sjåførene. 

«Det er derfor av ytterste viktighet at en sjåfør kjenner seg igjen i kjøreatferden at vi gir tilbakemelding og får si sin mening om denne poengsummen. Vi bruker kunstig intelligens for å identifisere områder der sjåfører kan forbedre kjøreatferden. Så hvis du som regissør får tilbud om konkrete handlinger som virkelig hjelper deg videre, føler du deg som regissør virkelig hjulpet”.

Mikrolæring og gamification

via gripe app, får sjåførene tilbud om mikrolæring for å forbedre seg på et spesifikt punkt i kombinasjon med gamification. En flåtesjef ser daglige overskytende rapporter slik at mentorsjåfører kan hjelpe sjåfører med å forbedre seg før skaden oppstår.

"Et ofte stilt spørsmål er: hva med personvern? Dette varierer selvsagt fra land til land. Dataene vi bruker er faktisk allerede tilgjengelige data fra eksisterende telematikk. Sjåføren selv er den eneste som ser i appen hvordan han/hun skårer sammenlignet med kollegaer. Flåteledere ser bare overskytende rapporter som kan resultere i ulykker uten handling. Så ledelse ved unntak. Tilnærmingen utelukker ikke noen. Dataene brukes spesifikt for å gjøre sjåførene enda bedre. Til syvende og sist er det ingen som er imot mer trafikksikkerhet.»

Relaterte artikler: