Ved å ta forebyggende tiltak vil vi forhåpentligvis kunne hemme viruset tilstrekkelig i tide.

Når det er opp til helseminister Kuipers, må generelle koronatiltak som lockdown forhindres. Det betyr uansett at det må være klare tiltak for hver sektor. Det står i regjeringens langtidstrategi som ble offentliggjort. – Det er i sektorenes interesse å forberede seg med tiltak for scenarier der viruset blusser opp, heter det i kabinettet. I en forklaring sa Ernst Kuipers at det er en veldig reell sjanse for at millioner av nederlendere vil bli smittet igjen etter sommeren.

forholdsregler

Taxisektoren er først ute. «Ved å ta forebyggende tiltak vil vi forhåpentligvis kunne bremse viruset tilstrekkelig i tide», skriver kabinettet. Arbeid som skal gjøres for KNV bransjeforening, som skal ha detaljplaner klare med sine medlemmer. Ikke gi opp og ta grep umiddelbart og ikke når behovet er stort. Regjeringens satsing legger ansvaret hos sektorene. Det har nå blitt klart at den samme regjeringen ikke vil ha «dype lommer» igjen i neste pandemi.

Mange sektorer vet nå hvilke forebyggende tiltak de kan ta og har allerede planene klare for neste koronabølge. Men det er uklart for kultursektoren, taxisektoren og serveringsnæringen hvilke tiltak de skal gjøre og når. De vet heller ikke nøyaktig når de eventuelt har krav på økonomisk kompensasjon. De ulike partene ønsker også å vite hvilke tiltak som er nyttige og ikke. Helse-, velferds- og idrettsdepartementet uttaler at de forstår spørsmålene fra sektorene godt.

Les også  CAO slutttilbud for helsetjenester og drosjetransport avslått
(Teksten fortsetter under bildet)
Ernst Kuipers, minister for helse, velferd og sport - Bilde: ©RVD – Valerie Kuypers og Martijn Beekman

Planen som Ernst Kuipers presenterte, sier politikkplanen for fremtidige koronabølger, er kun mager for helseeksperter. Virolog Bert Niesters (UMC Groningen) undrer seg i Telegraaf hva med vaksiner. Virolog Ab Osterhaus mangler også en klar vaksinasjonsplan. 

Men det spiller selvsagt ingen rolle, for det handler om å forberede Nederland mentalt på en ny koronabølge, slik at viktigheten av tiltakene som skal iverksettes innenfor taxisektoren understrekes. Omikron-variantene BA.4 og BA.5 ser ut til å raskt bli de dominerende variantene av koronaviruset i Nederland. Dette fremgår av de siste tallene og prøver som holdes blant de som testet positivt.

Les også: Fil KNV

Relaterte artikler:
Utskriftsvennlig, PDF og e-post