Ettersom flere tregere trafikanter foretrekker kjørebanen fremfor sykkelveien, kan gatebildet endres.

Du kommer over dem mer og mer, og ikke bare for dine egne dagligvarer eller leveringer av pakker. De store tunge elektriske lastesyklene. Infrastruktur- og vannforvaltningsdepartementet arbeider med et autorisasjonsrammeverk for e-lastesykler og andre lette elektriske kjøretøy (LEV-rammeverk) for å sikre at de er teknisk trygge og kan brukes trygt. Den omtaler også plasseringen på veien. I gjeldende regelverk kjører disse kjøretøytypene, med en byggehastighet på 25 km/t, på sykkelveien.

å bry seg

Ved utarbeidelsen av LEV-rammeverket antydet veimyndighetene at de var bekymret for sikkerhetsrisikoen ved tunge e-lastesykler for andre brukere på separate sykkelveier på grunn av størrelse og masseforskjell. Derfor ble det for formålet med LEV-rammeverket undersøkt hva som er de mest egnede trafikkreglene for plassering på vegen av tunge el-lastesykler med en maksimal anleggshastighet på 25 km/t: sykkelveien, veibanen eller avhengig av trafikksituasjonen en skreddersydd løsning.

Konklusjonene viser at de viktigste forutsetningene for trafikkregler er at de er forståelige for alle trafikanter og håndhevbare. Disse forutsetningene kommer under press når tunge el-lastesykler ikke lenger er tillatt på sykkelveien, fordi antallet tunge el-lastesykler fortsatt er lite og de er visuelt vanskelige å skille fra lette el-lastesykler.

Veiligheid

Sikker bruk er en viktig årsak til LEV-rammeverket. Samlet sett er den tunge el-lastesykkelen på sykkelveien den mest gunstige for trafikksikkerheten. Ved hastigheter opp til ca 30 km/t kan kjøretøy med store masseforskjeller trygt blandes. Med hastigheter på opptil 25 km/t for el-lastesykkelen er hastighetsforskjellen med motorisert trafikk på en 50 km/t veibane for stor.

På 30 km/t-veier med egen sykkelvei der grensen er riktig overholdt, kunne den tunge el-sykkelen trygt kjøre på veibanen. Som angitt i den første konklusjonen, ville dette ikke være forståelig og håndhevbart. Dessuten er arealet lite og det ser ut til at grensen ofte overskrides på disse veiene.

Med en ikke-pålagt sykkelvei tillater dagens regelverk frivillig bruk av vegbanen for alle sykkelveibrukere. På 30 km/t-veier hvor grensen respekteres godt, kan omleggingen fra obligatoriske til ikke-obligatoriske sykkelveier testes ytterligere ut, for eksempel i storbysentrum for å avlaste trafikkerte sykkelveier.

(Teksten fortsetter under bildet)
App Stores

KRÅKE

En lastesykkel trenger mer plass enn en vanlig sykkel, på grunn av antall hjul og kjøretøyets bredde. På slutten av 2021 publiserte CROW 30 km/t Assessment Framework som veimyndighetene kan bestemme hvilke 50 km/t veier som kan konverteres til 30 km/t veier. Dette er med på å oppfylle avtalen i Samlingsavtalen 2021-2025 om at det sammen med kommuner skal utredes hvor makshastigheten meningsfullt kan reduseres til 30 km/t. 

I følge CROW er den beste løsningen en 30 km/t adkomstvei (ETW30) eller en trygg 50 km/t adkomstvei (GOW50). Hvis det ikke fungerer, er en 30 km/t fordelervei (GOW30) en god løsning. Designfunksjoner vil bli utviklet for denne nye veikategorien i 2022.

Relaterte artikler:
e-lastesykkel Coolblue
Utskriftsvennlig, PDF og e-post