Forholdet mellom skattemyndighetene og taxiselskapet Uber virker veldig nært.

Ifølge de undersøkende journalistene delte skattemyndighetene konfidensiell informasjon med Uber og kan ha begått straffbare forhold. Statssekretæren ønsker å undersøke dette nærmere og rapportere til Stortinget om dette. Dette ble annonsert av Van Rij, som ble født i Rotterdam på et møte i Brussel om europeisk skattepolitikk. Han tar publikasjonene svært alvorlig, men er ikke umiddelbart defensiv.

Van Rijn har det for tiden bra med at Representantenes hus er på sommerferie. UberFiles som ble publisert forrige uke har ennå ikke ført til sterke reaksjoner i det politiske Haag. "Denne Uber-saken viser hvor dypt forankret dobbeltmoralen er i våre statlige institusjoner, spesielt hos skattemyndighetene," sa Mahir Alkaya, parlamentsmedlem i sosialistpartiet, da han stilte parlamentariske spørsmål.

– Jeg vil undersøke dette nærmere. Jeg vil rapportere det til parlamentet vårt"

Marnix van Rij - statssekretær for skatt og skatte- og tollvesen

I følge rapportene i Trouw, synes Alkaya det er ille at Nederland holder seg til hemmelige avtaler med multinasjonale selskaper, de såkalte skatteavgjørelsene. «Disse store selskapene tilbys trygghet, mens innbyggerne blir mer og mer usikre. Jeg kjenner folk som bevisst ikke bruker visse ordninger, for eksempel godtgjørelser, fordi de ikke har tillit til at de faktisk kan beholde de pengene. Med slike ting øker den mistilliten bare. Vi finner nå ut om denne Uber-saken fordi du gravde i den. Men det er mange selskaper som vi ikke har den informasjonen om. Jeg ville ikke bli overrasket om dette bare er toppen av isfjellet."

Les også  Super Pumped: Roller Coaster Ride and Scandals of Uber

UberFiles

Har hundrevis av lekke filer utsatt hvordan Uber bestukket toppolitikere. Lekkede filer viser at Uber har drevet lobbyvirksomhet på de aller høyeste nivåene i politikken for å fjerne motstanden mot drosjetjenesten. Navnene på den nåværende franske presidenten Emmanuel Macron og den tidligere nederlandske EU-kommissæren Neelie Kroes er kanskje de mest slående. De ville hjelpe Uber med lobbyvirksomhet. Det er konklusjonen til International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som har undersøkt 124.000 interne dokumenter til teknologiselskapet.

fra Rij

Marnix van Rij ble utnevnt til statssekretær for skatt og skatteadministrasjon 10. januar 2022 i Rutte IV-kabinettet. I 1983 startet van Rij sin karriere som assisterende skatterådgiver hos Moret Gudde Brinkman Tax Advisors Haag og var tidligere regjeringskommissær for Sint Eustatius og strategisk rådgiver for innenriksdepartementet og Kingdom Relations, med base på Bonaire.

Relaterte artikler:
Utskriftsvennlig, PDF og e-post