Pitane bilde

Med ulike transportører kunne barn reise (nesten) gratis i ferien.

For raskt å øke passasjertall og inntekter er det viktig å gjøre kollektivtransporten mye mer attraktiv. Med dette kan reisende vinnes tilbake eller nye målgrupper kan nås. En rekke transportører har innført prøvebilletter eller tilbudt billetter med betydelig rabatt for å lokke nye målgrupper.

Frem til 30. april 2022 kunne det foretas en tur/retur for 2 euro med alle Arriva-busser i Zutphen i rushtiden og i helgene. I Limburg har Arriva gitt bort 5.000 gratis Dal Voordeel Limburg-abonnement for buss og tog for å vinne tilbake reisende og lokke nye reisende til å bruke offentlig transport. Connexxion (del av Transdev) har nok en gang gjennomført en kampanje med Meerreizenbundle, der en pakke med 19,50 turer kunne kjøpes for €10. Dette for å få reisende som (midlertidig) har droppet ut på bussen igjen.

tiårsjubileum

Denne kampanjen vil bli gjentatt senere i 2022, men ikke på en OV-Chipkaart, men via QR-kode reise. Målet er å lokke andre målgrupper som (ennå) ikke reiser kollektivt til å bruke kollektivtransport. EBS arrangerte en gratis offentlig transportdag 8. mai (morsdagen), hvor reisende kunne benytte gratis alle EBS-busser, i alle regioner der EBS tilbyr busstransport for å feire tiårsjubileet. I Zaanstreek-konsesjonen gjennomførte Connexxion en dør-til-dør-post med brosjyrer som inneholder gratis dagsbilletter, tilbudt via unike, svindelbestandige QR-koder.

KiM forventer at bruken av kollektivtransport i 2023 kan komme tilbake til nesten nivået før koronakrisen i 2019.

(Teksten fortsetter under bildet)
Å lokke nye reisende til å bruke offentlig transport er ikke en lett oppgave.

Nesten to tredjedeler av kollektivselskapene indikerer at andre forslag er innført og/eller gjort tiltak for å gjøre kollektivtrafikken mer attraktiv. OV-East-partnerskapet mellom provinsene Flevoland, Gelderland og Overijssel, sammen med transportørene under flagget Experience offentlig transport, trekker oppmerksomheten mot offentlig transport med ulike handlinger. Frem til 31. mai 2022 var det vårrabatt, som gjorde at dagsbillett for buss (6 euro), dagsbillett for buss og tog (10 euro) og flermannsbillett (10 euro) kunne kjøpes kl. en redusert sats.

Les også  Ikke bli overrasket under karneval, sørg for at du har en BIR eller bruk buss og tog

høyt fravær

I Limburg var hovedfokuset på å promotere Arriva Flow (reise på konto) og rabattabonnement. På grunn av arbeidet med Ring Sør er det utarbeidet ulike kollektivtilbud i Groningen i samarbeid med arbeidsgivere. Det er gjennomført en omfattende kampanje fra transportører for å gjøre oppmerksom på å reise kollektivt under arbeidet. Hensikten var å drive kampanje i Friesland og Groningen for blant annet hurtigtoget Winschoten-Groningen og frekvensøkningen Leeuwarden-Sneek, men dette har blitt utsatt på grunn av nedskalering av rutetidene på grunn av for stort sykefravær. 

I Sør-Holland har det blitt annonsert bruk av den nyåpnede P+R Heienoord på bussene. Med ulike transportører kunne barn reise (nesten) gratis med offentlig transport i høytidene og utenom høytidene kunne barn gjøre det samme til sterkt redusert takst.

(Teksten fortsetter under bildet)
Bruken av offentlig transport er imidlertid ennå ikke på nivået før korona.

overgang nødvendig

Fra og med 25. februar 2022 er de fleste kontaktbegrensende tiltak på grunn av covid-19 opphevet og fra og med 23. mars 2022 har også plikten til å bruke ansiktsmaske i og rundt offentlig transport (OV) forsvunnet. Dette betyr at situasjonen for reisende er på linje med precorona igjen. Bruken av offentlig transport er imidlertid ennå ikke på nivået før korona. På grunn av COVID-19 har vi ikke bare begynt å reise mindre ved å jobbe hjemmefra, men også begynt å reise annerledes (mer individuell transport) og til forskjellige tider. 

En overgang er nødvendig for å håndtere de langvarige effektene av covid-19 og tilpasse tilbudet av kollektivtransport til etterspørselen. Partene i kollektivsektoren har arbeidet mot en ny økonomisk balanse innenfor konsesjonene i en tid nå. Det er gjort avtaler om et overgangsprogram i Nasjonalt kollektivråd (NOVB). Dette skal gjøre sektoren økonomisk sunn igjen (på kort og lang sikt), slik at den kan stå på egne bein igjen og den vanlige ansvarsfordelingen gjenopprettes. 

Les også  Ultimatum for Arriva truer fagforeningen FNV Streektransport med streik

Byggesteinene for overgangen ble arbeidet i fellesskap med og 9. april 2021 og 25. juni 2021 ble det gjort avtaler mellom alle transportaktører, lokale myndigheter (DO) og Infrastruktur- og vannforvaltningsdepartementet (IenW) om nødvendig overgang av offentlig transport.

rapportering

På oppdrag fra departementet for infrastruktur og vannforvaltning, Ecorys de Andre overvåkingsrapport Overgang OV tegnet opp. Infrastruktur- og vannforvaltningsdepartementet ønsker på bakgrunn av sitt systemansvar å overvåke effekten av covid-19 på kollektivtransport og hvilke (overgangs)tiltak som gjøres for å begrense denne effekten. Infrastruktur- og vanndepartementet ønsker på denne måten å gi innsikt i utviklingen i kollektivtrafikken på et aggregert nivå per tilskuddsgiver, informere NOVB og Stortinget om dette og i ettertid gi grunnlag for politikkutvikling. 

Relaterte artikler:
App Stores
Pitane programvare
Utskriftsvennlig, PDF og e-post