Boten utgjør mer enn 4 % av selskapets årlige omsetning i 2021.

Didi, den «kinesiske Uber», har fått en bot på 1,2 milliarder euro for å ha analysert passasjerdata uten deres viten. Markedslederen innen bilreservasjoner i det kinesiske markedet gjennomgår også overtakelsen av teknologisektoren av Kina som startet for snart to år siden. 

Den kinesiske cyberspace-administrasjonen (CAC) forklarer i sin pressemelding at "ugjendrivelig bevis" hevder at Didi gjentatte ganger har brutt kinesisk lov, spesielt på områdene internettsikkerhet og beskyttelse av personopplysninger. Botebeløpet, satt til 8,03 milliarder yuan (nesten 1,2 milliarder euro), representerer mer enn 4 % av selskapets årlige omsetning i 2021. Tilsynsmyndigheten kritiserer for eksempel i sin pressemelding Didi for ulovlig lagring av personopplysningene til mer enn 57 millioner drivere i et utilstrekkelig sikret format.

(Teksten fortsetter under bildet)
Nedlasting av VTC-applikasjonen var også forbudt.

VTC-selskapet blir også dømt for å ha analysert passasjerenes data uten deres viten, inkludert bilder på mobiltelefonen deres. Til tross for at regulatoriske myndigheter har beordret endringer i Didis praksis, har det ikke vært noen generell og betydelig forbedring, noe China Cyberspace Administration beklager. Hun hevder at bruddene på loven strakte seg over en periode på syv år fra juni 2015.

vaktsom

De store digitale selskapene har vært under ild siden 2020 fra kinesiske myndigheter som er ekstremt årvåkne. Kinesiske oppstartsbedrifter har lenge blitt oppfordret til å finansiere seg selv gjennom børsnoteringer i USA. I 2014 hadde netthandelsselskapet Alibaba samlet inn 25 milliarder dollar på Wall Street, og signerte tidenes største børsnotering. Men i en sammenheng med økende konfrontasjon med USA, spesielt på den teknologiske fronten, oppmuntrer Kina nå sine gullkorn til å søke finansiering på de nasjonale børsene (Hong Kong, Shanghai, Shenzhen eller til og med Beijing).

Les også  Ingen penger til å betale bot, "en dyr billett"

I motsetning til mange av hans landsmenn, hadde Didi imidlertid holdt en innsamlingsaksjon i New York i juni 2021. En stahet som forårsaket misnøye til Beijing, som hovedsakelig fryktet en overføring av sensitive data til amerikansk jord. I tillegg har kinesiske myndigheter iverksatt en administrativ etterforskning mot Didi, i forbindelse med hans innsamling av personopplysninger.

Nedlasting av VTC-applikasjonen ble også forbudt – et tiltak uten sidestykke rettet mot en stor teknologigruppe. Imidlertid kunne folk som allerede hadde den på smarttelefonen fortsette å bruke den. Under press kunngjorde Didi til slutt i desember at han trekker seg fra New York-børsen etter bare fem måneders notering.

Relaterte artikler:
App Stores
Utskriftsvennlig, PDF og e-post