I dag bestiller vi alt på internett med et enkelt museklikk.

I sentrum av Gent, et steinkast fra Vrijdagmarkt, holder Industrimuseet til i en imponerende fabrikkbygning. I den tidligere bomullsfabrikken – kan du fortsatt lukte maskinoljen! – store og små historier bringer den begivenhetsrike industrihistorien til live igjen. Flere generasjoner med gründere, handelsmenn og arbeidere tar deg med på en universell historie om mennesker og maskiner og hvordan de forandret verden rundt oss.

det daglige måltidet

Det er mye å beundre, men besøkende vil utvilsomt umiddelbart bli tiltrukket av vintage emaljereklametavlene og 't Winkeltje midt i utstillingen. Handleposen til en gjennomsnittlig husholdning så helt annerledes ut for hundre år siden. Konsum bestod i å spise det daglige måltidet. Klær måtte vare et halvt liv. Luksusprodukter som fjernsyn kommer ikke inn i den vestlige stuen før i 1950. Masseforbruk er i ferd med å bli normen; moro shopping en favoritt fritidsaktivitet.

transport og logistikk

Varens vei fra felt eller fabrikk til forbruker er stort sett usynlig. Sjø- og innlandsfart, luftfart, vei- og jernbanetransport: en endeløs flyt av varer over hele verden finner veien til kunden via en kombinasjon av transportmidler og mellomstopp. Containere og kraner, paller og gaffeltrucker tar kilosvekt fra skuldrene til fabrikkarbeidere, havnearbeidere og lagerarbeidere. Men i dag er arbeidsforholdene og den økologiske virkningen av logistikksektoren fortsatt mat for diskusjon

(Teksten fortsetter under bildet.)
I dag bestiller vi alt på internett med et enkelt museklikk.

I dag bestiller vi alt på internett med et enkelt museklikk. Den fysiske butikken taper terreng som det ypperste stedet hvor vi gjør våre innkjøp. Men prinsippet om hjemlevering er ikke nytt, tenk bare på melkemannen, omreisende turgåere, postordreselskaper og teleshopping. Netttilbudet sprekker i sømmene i dag. Samtidig grøsser mange ved synet av tomme butikker, underbetalte kurerer og varebiler som raser forbi.

Sekstitallsbutikken i sentrum av utstillingen vil utvilsomt bli en publikumsfavoritt for nostalgi til fortidens nabolagsbutikk eller for å ta selfies for sosiale medier. En slående handlevogn ble fisket fra samlingen til supermarkedskjeden Delhaize. Det er en handlekurv fra det første belgiske supermarkedet på Place Flagey i Brussel (1957). Takket være Colruyt vekker en gammeldags skanner oppmerksomhet. Colruyt var det første supermarkedet i Belgia som byttet til strekkoden i 1987.

Veien som varer går fra felt eller fabrikk til forbruker.
Relaterte artikler:
AppStores
Utskriftsvennlig, PDF og e-post