For Rotterdams barneombud Stans Goudsmit er det nok.

I en intervju Med Stans Goudsmit ved Domestic Governance, en høykvalitetsplattform for embetsmenn og administratorer på alle forvaltningsnivåer, konstaterer kollega Julie Wevers hvor barneombudet utgjør en stor risiko i anbud. Som ofte ved anbud, har Rotterdam kommune gjort ett selskap ansvarlig for hele målgruppen transport. – Man kan nå se kommunenes sårbarhet når de inngår kontrakt med én stor aktør gjennom et anbud. Jeg ser også at det skjer i ungdomsvernet.»

Partene må da være veldig hyggelige mot hverandre fordi man som kommune ikke bare kan legge en så stor organisasjon med lokal monopolstilling til side. Ingen rådmann stikker nakken ut for det. Gjør du det allikevel, oppstår det umiddelbart et problem fordi det ikke er en annen part som bare er klar til å ta over alle oppgavene. For Goudsmit må kommunene også stille strengere krav til sjåfører i anbudet. 

«Å eie førerkort er nå nok til å kunne frakte flere barn med atferdsproblemer, noe som er veldig merkelig og krever mange sjåfører». 

Barneombud Stans Goudsmit

Den faste veilederen må tilbake på bussen, noe som gjør arbeidet mye mindre krevende og derfor mer attraktivt. En sjåfør kjører to timer om morgenen og to om ettermiddagen. Prisen er så lav at noen ganger hentes pakker underveis for å tjene litt ekstra penger, og det kan du ikke klandre dem for. Kommunene kan også inkludere dette i anbudet, realrenter få betalt.

Goudsmit erkjenner at personalproblemer selvfølgelig spiller en rolle, men indikerer også at Trevvel også har mange andre spørsmål har spilt dette i lang tid, for eksempel innen planlegging. "Selskapet er også utilgjengelig, ingen tar telefonen. Og det er en app som ikke fungerer i det hele tatt.

Trevvel er riktignok ansvarlig for misligholdet for Goudsmit, men rådmannen er ytterst ansvarlig for kommunal elevtransport. «Det ser ut som han faktisk tar det ansvaret, og jeg er glad for det. Han har tydelig sagt at han vil være tøff mot Trevvel fra nå av.», sier Stans Goudsmit.

Barneombudet

Stans Goudsmit har vært kommunalt barneombud for Rotterdam, Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel og Vlaardingen siden 1. mars 2018. Hun er også viseombudsmann i Rotterdam og er en del av det kommunale ombudsmannskontoret. Barneombudet jobber ikke alene. Omlag 20 personer jobber ved Barneombudets kontor. De ansatte jobber for kommuneombudet og barneombudet.  

Den faste veilederen må tilbake på bussen
Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post