Foreløpig er denne informasjonen kun tilgjengelig på forespørsel fra konsesjonærene.

Data om passasjerstrømmer er nødvendig for god innsikt i den reisendes bruk av kollektivtransport. På denne måten kan mobilitetspolitikken utformes bedre, både for kollektivtransporten i seg selv og for sammenhengen med andre transportformer. Sistnevnte kan også omfatte utvikling av nye produkter og tjenester for dør-til-dør-reiser som MaaS.

Foreløpig er denne informasjonen kun tilgjengelig på forespørsel fra konsesjonærene. Representantenes hus ble tidligere orientert om intensjonen om å lage et skissert notat om mulige reguleringer for å gjøre informasjon om passasjerstrømmer mer tilgjengelig. Statssekretær Vivianne Heijnen har til hensikt å pålegge en aktiv og passiv offentliggjøringsplikt for konsesjonshavere av informasjon om passasjerstrømmer innenfor rammene av den europeiske generelle databeskyttelsesforordningen (GDPR) og konkurranseloven.

Den aktive offentliggjøringsplikten gjelder offentliggjøring av tall over passasjerkilometer og -tall, antall passasjerer som går av og på toget på stasjoner og holdeplasser, samt tall om de reisendes opprinnelse og bestemmelsessted. Den passive offentliggjøringsplikten gjelder konkrete opplysninger som ikke alle kan inngå i den aktive offentliggjøringsplikten og som det må søkes konsesjonshaverne om. Lovforslaget består av to faser.

Første fase er en forskrift i persontransportforordningen 2000 som pålegger individuelle konsesjonshavere å gjøre informasjon om passasjerstrøm tilgjengelig for hver konsesjon. Den andre fasen er en endring av Passer Transport Act 2000 for å gjøre samarbeid på tvers av konsesjonsgrenser obligatorisk for å gi regional og nasjonal informasjon om passasjerstrømmer. Heijnen fra departementet for infrastruktur og vannforvaltning har som mål at disse forskriftene skal tre i kraft innen to år.

Les også  Mot en bærekraftig tilgjengelig region
Relaterte artikler:
Haag, 24. januar 2022. Portrett av statssekretær for infrastruktur og vannforvaltning, Vivianne Heijnen. - Bilde: Valerie Kuypers
Pitane programvare
Utskriftsvennlig, PDF og e-post