Den andre utgaven av Mobility Week i provinsen Utrecht finner sted fra fredag ​​16. til torsdag 22. september 2022. Mobility Week starter i år i Amersfoort, under PITSTOP-arrangementet. Amersfoort kommune stenger en del av Stadsringen fredag ​​kveld 16. september klokken 20.00 for å gi rom for tiltak fra innbyggerne en hel helg. Med disse bilfrie dagene følger Amersfoort i fotsporene til andre byer, som Bogotá og Mexico City.

På den travle asfalten på Amersfoortse Stadsring, som titusenvis av biler kjører over hver dag, er det plass til musikk, trening, sport, spill og testing av deltransport i starthelgen til Mobility Week Utrecht. Ved å forby bilen skapes det plass til andre aktiviteter og alternative transportformer.

«Vår region vil fortsette å vokse raskt i årene som kommer. Samtidig ønsker vi å holde provinsen vår vakker, grønn og sunn. Å kunne bo der komfortabelt. Hvordan holder vi provinsen tilgjengelig, med kollektivtransport, sykkel og bil, hvordan skal vi gjøre det? Derfor er jeg nysgjerrig på utfallet av denne helgen.»

Vara Arne Schaddelee.

Skape plass gjennom bærekraftig mobilitet

Men hvordan skaper du plass i en stadig mer overfylt region? Ved å fokusere på bærekraftig mobilitet. Med kampanjen På den grønne turen provinsen Utrecht oppfordrer innbyggerne til å reise annerledes fra 16. til 22. september: bærekraftig, grønt og sunt. Bærekraftig mobilitet er en vinn-vinn-situasjon for alle, der hver minste bit hjelper, enten du skater til jobb, reiser med trikk, går eller bruker felles transport. Det virker åpenbart, men til syvende og sist utgjør det en stor forskjell for helse og miljø. Bærekraftig mobilitet tar mindre plass i våre travle byer og provinsen. Og innbyggerne vet hva de skal gjøre med plassene som er opprettet. For eksempel er innbyggerinitiativet Van Ring naar Park forpliktet til å forvandle Amersfoort City Ring til en bypark.

Les også  Provinsen Utrecht garanterer rutenettverk

Innbyggerinitiativ Fra Ring til Park på PITSTOP

Stadsringen i Amersfoort er en trafikkert motorvei, i tilknytning til det historiske sentrum av Amersfoort. Mange innbyggere unngår Stadsringen. De ser på Stadsringen som gitt og kan ikke tenke seg at en grønn bypark er mulig på dette stedet. Erfaring i inn- og utland viser imidlertid at ubehagelige steder kan forvandles til livlige, grønne områder som tilfører en by store kvaliteter. Amersfoort har også flere forvandlede steder. Oliemolenhof, Zonnehof og Elisabeth Groen var forsteinet i lang tid og dominert av bygninger og biler. De fungerer nå som gjestfrie oaser av grøntområder.

«I løpet av de siste tiårene har bilen fått mye plass, både i form av veier og parkering. Ofte på bekostning av andre verdier, som natur, landskap og miljø, men også av tilknytning, bevegelse og vitalitet. Bilen ser ut til å være en integrert del av livene våre. Men det er ikke sant. Det er basert på valg. Plassen blir knappere. Det betyr at vi må ta forskjellige valg. For levende, levelige og klimavennlige byer».

President for innbyggerinitiativet Johanna van der Werff.

Med PITSTOP viser Amersfoort kommune at Stadsringen kan brukes bedre.

Måling av luftkvalitet og miljø

Under PITSTOP-arrangementet vil to undersøkelser finne sted av provinsen Utrecht og Amersfoorts forskningsbyrå Ideate. På denne måten gir PITSTOP ikke bare en morsom helg, men gir også inspirasjon og gir leksjoner for fremtidens mobilitet. Ideate ønsker å bruke målingene til å lære hvilken innflytelse den endrede situasjonen har på bruk og oppfatning av det romlige miljøet. Snuffelfiets, et initiativ fra provinsen Utrecht, samler inn mobildata av deltakende innbyggere. Sykkelen inneholder mobile sensorer som måler utetemperaturen og mengden svevestøv i luften. Snuffelfiets-miljøet har oppfordret sine mer enn 500 frivillige til å sykle så mye som mulig før, under og etter PITSTOP. Sammen gir de innsikt i hvilke sykkelruter som er rene og hvilke som er mindre rene. Dette gir syklister mer innsikt i sitt eget bomiljø og de velger selv den sunneste ruten gjennom provinsen Utrecht.

Les også  Provinsen Utrecht ser etter nye transportører

Åpning av pop-up mobilitetshub av nestleder Schaddelee

Mobilitetsuken Utrecht vil bli festlig åpnet under PITSTOPpet lørdag 17. september av nestleder Arne Schaddelee, rådmann Tyas Bijlholt i Amersfoort kommune og president for innbyggerinitiativet Johanna van der Werff. Åpningen vil finne sted på pop-up mobilitetshub. Dette knutepunktet består av et distribusjonssted for deltransport, en sykkelreparasjonsbuss og EcoRunner – en hydrogendrevet bil. I tillegg er det også aktiviteter som å dekorere sykler og du kan bokstavelig talt sykle deg til toppen med den vertikale sykkelen.

Utskriftsvennlig, PDF og e-post