Prisene på mange viktige forsyninger skyter i været som følge av inflasjon og energikrisen. Det blir stadig vanskeligere for mange på grunn av de kraftig stigende prisene. Reisendeforeningen Rover og OV-NL, bransjeforeningen til alle kollektivselskapene i landet vårt, slår alarm og har bedt statsråd om å avskaffe moms på billetter til kollektivtransport. Nå er det fortsatt ni prosent moms på en billett til kollektivtransport, ifølge dem skal det være null prosent. Ved å avvikle momsen vil kollektivtransporten fortsatt være attraktiv i vanskelige tider som nå. Vi skal selvfølgelig heller ikke glemme at kollektivtransport er ren og bærekraftig og gir et viktig bidrag til å redusere nitrogenutslipp.

– Vi ber regjeringen holde kollektivtransporten rimelig og attraktiv for innbyggerne. Å redusere momssatsen på kollektivbilletter fra 9 % til 0 % er et enkelt, men effektivt tiltak som holder bruken av kollektivtransport innen rekkevidde for den reisende. Europeisk er ikke lenger et hinder for dette takket være endringen av EU-direktivet på slutten av 2021».

OV-NL og Rover.

Andre land i Europa har kompensert reisende i noen tid med rabatter på offentlig transport. Offentlig transport i Luxembourg har vært gratis siden 2020. Tyskland kom i juni, juli og august med en billett på 9 euro for en måneds ubegrenset reise. Delstaten Berlin vil innføre en billett på 29 euro fra oktober, som lar reisende reise innenfor bygrensene for omtrent én euro per dag. I Spania kan reisende nylig bruke toget gratis eller med 50 prosent rabatt for lokale turer og for intercity-ruter. Ordningen gjelder foreløpig ut dette året. Det gjenstår å se om offentlig transport i Nederland vil bli enda mer attraktivt i disse dyre tider. I dag er det Prinsjesdag og vi får høre hva som skjer i million notat stat.

Les også  Alle skal kunne reise kollektivt
Utskriftsvennlig, PDF og e-post