BLÅ

På grunn av den eksepsjonelt høye inflasjonen og dens konsekvenser for disponibel inntekt, har regjeringen besluttet å heve minstelønnen på én gang.

Regjeringen ønsker å gjøre arbeidet mer givende og innfører for første gang siden innføringen i 1969 en ytterligere økning av minstelønnen. Som et resultat vil minstelønnen øke med 1 % 2023. januar 10,15, i strid med tidligere intensjoner. Ministerrådet har gått med på dette etter forslag fra minister Van Gennip for sosialsaker og sysselsetting.

På grunn av den spesielle økningen av den lovfestede minstelønnen (WML) med 8,05 %, vil minstelønnen (sammen med den vanlige halvårlige indekseringen, basert på kontraktslønnsøkningen) være €1 brutto per time fra 2023. januar 12,40 for en 36-åring time arbeidsuke. Det er en samlet økning på 10,15 %. Tidligere i år hadde regjeringen allerede vedtatt å øke alle ytelser knyttet til minstelønn, som AOW, sosialhjelp og Wajong-loven. Som en følge av dette har minstelønnsøkningen også positive konsekvenser for inntekten til stønadsmottakere og AOW-pensjonister.

På grunn av den eksepsjonelt høye inflasjonen og dens konsekvenser for nederlendernes disponible inntekt, bestemte regjeringen på Budsjettdagen å heve minstelønnen på én gang. Dette er nødvendig for å tilby personer med lavere og middels inntekt perspektiv og gjøre dem mer motstandsdyktige mot (mulige) økonomiske tilbakeslag. Regjeringen forventer at det vil bli en ringvirkning, slik at også arbeidstakere med inntekt rett over minstelønn vil nyte godt av dette.

På grunn av de spesielle omstendighetene kan justering av minstelønnen foretas gjennom Alminnelig pålegg (AMvB) i stedet for lovendring. En statsråd kan realiseres raskere og betyr også at alle ytelser knyttet til minstelønn, som sosialhjelp og Wajong, øker automatisk.

Lovfestet minste timelønn

Minstelønnen er i dag fastsatt på månedsbasis. Derfor har en arbeidstaker som jobber 40 timer i uken lavere minstetimelønn enn en som jobber 36 timer i uken. For å endre dette har PvdA og GroenLinks tidligere lagt fram en privat medlemsregning om lovfestet minstetimelønn. Dette forslaget ble omfavnet av regjeringen i koalisjonsavtalen og nylig vedtatt i Representantenes hus. Som følge av dette blir det lovfestet minstetimelønn fra 1. januar 2024. Det betyr at minivegglønna er den samme fra da av, uavhengig av lengden på arbeidsuken.

Relaterte artikler:
Minstelønnen er i dag fastsatt på månedsbasis.
App Stores
Utskriftsvennlig, PDF og e-post