DVDP-bredde=

Innføring av kjøpsavgift (bpm) på en diesel varebil fra og med 2025 har knapt noen effekt på reduksjon av CO2-utslipp. Elektriske modeller er ennå ikke et realistisk og lønnsomt alternativ for et flertall av gründere i årene som kommer. Selv etter introduksjonen vil gründere velge massevis for en diesel varebil i de kommende årene. Dette vil ikke fremskynde elektrifiseringen av kjøretøyparken som kabinettet ser for seg. Dette og mer kommer frem av en undersøkelse MKB-Nederland og VNO-NCW har i samarbeid med 10 næringsorganisasjoner. Ifølge MKB-Nederland-leder Jacco Vonhof regner kabinettet seg feilaktig. «Entreprenører er avhengige av varebilen for arbeidet sitt. Dette er derfor kun et spørsmål om å øke byrden, og det må fjernes fra bordet.'

Kontraproduktivt

Fra og med 2025 vil skapet kreve inn kjøpsavgift (bpm) på varebiler med forbrenningsmotor. Kabinettet forventer å «skaffe» totalt 2,2 milliarder euro med tiltaket og fremfor alt å fremskynde elektrifiseringen av varebilflåten. Tiltaket gjør en ny varebil med diesel i gjennomsnitt 11.000 euro dyrere. «Som en fullstendig overraskelse fra forrige Budsjettdag, vil det fra og med 2025 også komme en ekstra økning i veiavgiften (MRB) for gründere. SMB er ryggraden i økonomien og disse gründerne ønsker også å elektrifisere seg selv. Det er grunnen til at partiene oppfordrer hus og kabinett til å samarbeide med dem om alternativer som akselererer bærekraft og opprettholder investeringskapasiteten til SMB.

Undersøkelsen blant nesten 1.000 gründere med varebiler viser imidlertid at selv om bpm-fritaket oppheves, vil 84 prosent fortsatt velge diesel: 48 prosent angir at de vil fortsette å kjøre i sin «gamle» varebil, 27 prosent importerer en ung brukt diesel fra utlandet og 9 prosent kjøper ny diesel varebil. Bare 9 prosent av gründerne investerer i en ny elektrisk varebil. Ifølge Vonhof viser disse resultatene at dette statlige tiltaket er kontraproduktivt. «Det gjør klimagevinstene som er beregnet av kabinettet, svært usikre.

Elektrisk ikke alltid egnet

Ifølge Vonhof er behovet for å bli mer bærekraftig av stor betydning og gründere ønsker virkelig å bidra til dette. De neste årene er imidlertid en elektrisk varebil et godt alternativ for kun 16 prosent, mens dette ennå ikke er klart for 27 prosent. Hele 57 prosent angir at elektrisk ikke er egnet for deres forretningsvirksomhet foreløpig. Det elektriske varebilmarkedet utvikler seg raskt, men spesielt for gründere som ofte må laste varebilen tungt og/eller må reise lengre avstander, er den ofte mindre rekkevidden og mangelen på et robust "hurtigladenettverk" de begrensende faktorene . Det er også usikkert hvordan tilgjengeligheten av elektriske varebiler og innkjøpsprisen vil utvikle seg i nær fremtid, nå som råvarer til blant annet batterier blir stadig knappere.

Forlenge kjøpstilskudd

Å forlenge dagens kjøpstilskudd til kjøp av elektrisk varebil (SEBA-ordningen) kan bidra til å overbevise flere gründere. I så fall vurderer 22 prosent av gründerne å kjøpe en elektrisk varebil fremfor en diesel. 64 prosent holder seg imidlertid til valget for diesel og 15 prosent er fortsatt usikre.

Bedre alternativer

Næringsorganisasjonene ønsker at kabinettet skal ta et skritt tilbake med prosessen med å innføre en bpm på varebiler og se etter alternative løsninger som fungerer mer effektivt og som også garanterer den tiltenkte inntekten.

Om undersøkelsen

Nærmere 1.000 gründere fra ulike bransjer deltok i undersøkelsen: Fra transport og metall til mat, renhold og detaljhandel. Av de spurte har 39 prosent 2 til 4 varebiler, 33 prosent har en og 26 prosent har mer enn 5. 64 prosent av gründerne planlegger å investere i å erstatte eller utvide firmabilparken før 2024. Bouwend Nederland, BOVAG, evofenedex, RAI Association, Techniek Nederland, Transport and Logistics Netherlands (TLN) og Association of Dutch Car Leasing Companies (VNA), Koninklijke Metaalunie, sa BOVAG.

Utskriftsvennlig, PDF og e-post