DVDP-bredde=

Ladingen starter ganske enkelt så snart brukeren parkerer kjøretøyet over laderen.

Nystartede Mego Mobility har utviklet et revolusjonerende trådløst og kontaktløst ladesystem for lette elektriske kjøretøy. Ladingen starter ganske enkelt så snart brukeren parkerer kjøretøyet over laderen. Denne verdenspremieren med merkenavnet Swell Electric kan snart beundres på 'World of eMobility' i Expo Haarlemmermeer, 27.-29. oktober.

Terence Carter, grunnlegger av Mego Mobility, var på utkikk etter en universell ladeløsning for den elektriske flåten til hans KlusHubs – mer om det senere. Det var ingen slik løsning ennå. De allerede eksisterende ladeflisene egner seg hovedsakelig for de lavere kraftoverføringene, for eksempel en elsykkel. Men disse systemene er ikke universelle og kraftoverføringen er ikke tilstrekkelig for større kjøretøy som mikrobiler.

Derfor bestemte Carter, som var deltaker i oppstartsprogrammet Mobility Lab i 2021, å utvikle en ladeløsning selv, i samarbeid med elektroingeniører fra TU Delft. Resultatet: Swell Electric. Dette ladesystemet kan lade kjøretøy trådløst og kontaktløst, opp til en avstand på ti centimeter – Airgap – og opp til et energibehov på ikke mindre enn 1 kilowatt. Ladingen starter ganske enkelt så snart brukeren parkerer kjøretøyet over laderen. 

Unik

Det unike med Swell Electric er at den kan lade lette elektriske kjøretøy (LEV) med ulike strømkrav: fra for eksempel en lastesykkel, med relativt lav batterikapasitet, til en mikrobil. Senderen i laderen gjenkjenner kjøretøyet og justerer nødvendig effekt deretter. Kraften genereres i form av et elektromagnetisk felt (induksjon). Dette feltet samles opp av en spole, som er festet til undersiden av kjøretøyet. Ved hjelp av egenutviklet elektronikk konverteres strømmen til riktig form for det aktuelle kjøretøyet/batteriet. Brukeren kan spore ladefremdriften via to LED-strips foran på laderen. Når batteriet er tilstrekkelig ladet, eller når kjøretøyet flyttes, stopper ladingen automatisk. 

Testere og investorer søkes

Elektronikken er derfor universell, men må først testes per kjøretøytype for å fungere optimalt. I denne første fasen har Mego Mobility optimalisert Swell Electric for den elektriske scooteren til det kinesiske merket Niu.

"Denne scooteren er mye brukt i delesystemer. En trådløs ladeløsning for denne scooteren eksisterer ennå ikke, og flåteoperatører må for øyeblikket skifte batteriene. Dette er en kostbar del av driftskostnadene. Swell Electric tilbyr derfor muligheter for leverandører av delt mobilitet, så vel som for pakkeleveringstjenester som for tiden er i overgangen fra varebil til en kombinasjon av LEV-er for levering i sentrum. «Derfor søker vi nå etter parter som ønsker å teste laderen i form av en pilot og dermed bidra til overgangen til lett elektrisk transport. Vi ser også etter investorer som ønsker å bidra til finansieringen av denne overgangen.»

Birò

I neste fase ønsker Carter å teste laderen trinn for trinn og optimalisere den for andre kjøretøy, og starter med Birò. Bortsett fra et lite, uttakbart batteri eller en vanlig plugg, kan denne mikrobilen ikke enkelt lades i byen. «Amsterdam kommune har indikert at dette kjøretøyet ikke kan kobles til ladestasjoner beregnet for biler. Samtidig vokser tilbudet av LEV raskt ettersom byer blir bilfrie og utslippsfrie, så det er definitivt et behov for dette systemet, sa Carter.

Carter vil selv bruke Swell Electric til å lade LEV-ene som han leier ut på KlusHub-ene sine. På overføringssteder rundt i store byer kan fagfolk leie disse kjøretøyene per halv dag: en elektrisk assistert lastesykkel, en elektrisk scooter eller en elektrisk mikrobil, Birò. Kunder parkerer bilen eller bussen ved Hub og kjører inn til byen uten utslipp, uten trafikkork eller parkeringsproblemer. Med de leide kjøretøyene retter Mego Mobility seg mot fagfolk innen bygg-, vedlikeholds- og installasjonssektoren. De første KlusHubs er nå realisert rundt Amsterdam og Rotterdam.

World of eMobility

Mego Mobility og Swell Electric vil snart vises på "World of eMobility"-messen i Expo Haarlemmermeer, fra 27. – 29. oktober. Under denne messen presenterer både store internasjonale merkevarer og oppstartsbedrifter sine siste innovasjoner innen bærekraftig mobilitet. Messen er åpen for alle. Mego Mobility og Swell er i 'Land of Tomorrow'-hallen. 

Relaterte artikler:
Utskriftsvennlig, PDF og e-post