DVDP-bredde=

Bruk av datadelingskoalisjonen der MPC spiller en nøkkelrolle.

Mobility as a Service (MaaS) er et hett tema når det gjelder innovasjon i mobilitetssektoren. For å realisere MaaS-økosystemet er deling av data avgjørende. Under det siste møtet i MaaS-Lab initiert av KNV, ble deltakerne oppdatert av Petra Buitenhuis – Public Transport Groningen Drenthe – og Pepijn Groen – Data Sharing Coalition. Det største problemet som ble oppmerksom på og som skilte seg ut var deling av data mellom de ulike transporttjenestene.

På grunn av barrierer for kommersiell sensitivitet og personvern, er mobilitetsleverandører nølende med å dele dataene sine. Multi-party computation (MPC) kan bidra til å redusere disse barrierene for datadeling fordi sensitive kildedata ikke avsløres. I denne brukssaken undersøker våre deltakere Kollektivtrafikk og Roseman Labs, i samarbeid med Data Sharing Coalition, utforske verdipotensialet ved å bruke MPC for å realisere MaaS.

bærekraftig mobilitet

Alle i Groningen og Drenthe skal kunne bruke bærekraftig transport, enten du bor i by, landsby eller utenfor. For å oppnå dette har provinsene Groningen og Drenthe gitt Arriva Nederland i oppdrag å utvikle en brukervennlig reisetjeneste i form av en app. For eksempel med felles sykkel eller delt bil får den reisende reiseråd fra dør til dør. WMO og Hubtaxi var inkludert i reisetjenesten som også kan brukes av personer i rullestol eller synshemmede. Provinsene samarbeider med Offentlig transportbyrå Groningen Drenthe en GR Kollektivtransport.

Les også  Transporttjeneste ANWB AutoMaatje lansert i Amstelveen

Generelt sett er mobilitetsleverandører nølende med å dele dataene sine fordi det er en viktig ressurs for deres forretningsmodell og på grunn av konkurranse med andre mobilitetsleverandører.

Generelt sett er mobilitetsleverandører nølende med å dele dataene sine fordi det er en viktig ressurs for deres forretningsmodell og på grunn av konkurranse med andre mobilitetsleverandører. Tenk på data om preferanser og reiseatferd til reisende. Denne informasjonen er verdifull for tilbydere som konkurrerer om reisende eller vinner anbud.

"Du blir ikke bare AVG-sikker ved å kombinere ulike datakilder. Dette ble også erfart under piloten og for tiden i behandlingen og analysen av dataene."

(Teksten fortsetter under bildet)
For denne brukssaken ble 350 WMO-reisende valgt ut i piloten.

Dessuten er personvernsensitiviteten til data en bekymring. Mye relevant data inneholder personlig identifiserbar informasjon (PII), og deling av disse dataene er begrenset av GDPR.

flerdelt beregning

MPC eller Multi Part Computation kan bidra til å redusere barrierer for datadeling ved ikke å avsløre sensitive kildedata. Med MPC kan ulike organisasjoner få innsikt fra data fra ulike kilder uten at en enkelt organisasjon avslører kildedataene sine til andre organisasjoner. 

Ved å kryptere og fragmentere kildedata før og under beregninger, kan innsikt genereres på tvers av organisasjoner på en sikker måte. Og ved å kryptere og fragmentere data, blir ikke selve dataene delt, og dataene til hver enkelt organisasjon blir skjult for andre involverte organisasjoner.

"For denne brukssaken ble 350 WMO-reisende valgt ut i piloten. Roseman Labs ga god støtte og satte en klar steg-for-steg plan."

(Teksten fortsetter under bildet)
Kollektivtransport må holde distriktene rimelige

Verdipotensialet til MPC blir testet i en MaaS-pilot i Nord-Nederland (Groningen-Drenthe-regionen). For denne piloten kan et spesifikt segment av reisende – personer som appellerer til Social Support Act (WMO) men ikke har noen ekstra indikasjoner – bruke offentlig transport gratis for å stimulere til en endring i mobilitetsatferden.

Les også  Nye ladestasjoner og høyere ladepriser i Amsterdam

Fra dyrere personlig tilpassede tilbud til rimelige og praktiske MaaS-alternativer. Piloten er for tiden i gang, men på grunn av personvernbarrierer for datasamarbeid kan det ikke utføres detaljerte analyser på dette tidspunktet for å støtte hypotesene og forstå effekten av piloten. Innsikten vil bli delt med medlemmene av MaaS Lab på et senere tidspunkt.

Datadelingskoalisjon

Datadelingskoalisjonen er en samarbeidsinitiativ som har som mål å låse opp denne verdien ved å gjøre det mulig for organisasjoner å enkelt dele data på tvers av domener og sektorer.

Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post