DVDP-bredde=

Tross alt, selv om målet om 16.000 elektriske kjøretøyer nås i 2030, vil 90 prosent av den nederlandske lastebilflåten bestå av drivstoffdrevne kjøretøyer.

Å redusere CO2-utslipp og skadelige stoffer som nitrogen har høyeste prioritet. For å nå de nederlandske klimamålene står transportsektoren i Nederland overfor den store utfordringen med å redusere CO2030-utslippene med 70 prosent innen 2. Fokus i dagens politikk er nullutslipp.

Tilstrømningen av elektriske lastebiler er ikke rask nok. Den høye prisen og begrensede rekkevidden er nåværende flaskehalser. Infrastrukturen for energiforsyning som ladestasjoner er også langt fra tilrettelagt overalt.

For å nå reduksjonsmålet må transportsektoren fremskynde politikk som går utover fokuset på nullutslipp. Tross alt, selv om målet om 16.000 elektriske kjøretøyer nås i 2030, vil 90 prosent av den nederlandske lastebilflåten bestå av drivstoffdrevne kjøretøyer. Og det mens det er et stort uutnyttet potensial for CO2-reduksjon gjennom drivstoffbesparelser og effektivitet.

Det kreves en tosporet politikk for å gjøre raske fremskritt mot å gjøre transport mer bærekraftig, bestående av 1. Nullutslippspolitikk og 2. Drivstoffeffektivitetspolitikk i ordets videste forstand, med fokus på alternativt drivstoff med lavt utslipp og stasjoner som Biodiesel og Plug-in hybrider.

(Teksten fortsetter under bildet)
Tilstrømningen av elektriske lastebiler er ikke rask nok.

Hvis vi ikke gjør dette, vil det å gjøre transport mer bærekraftig medføre unødvendige forsinkelser. På grunn av mengden informasjon er mange transportselskaper ikke sikre på hvilke grep de må ta i overgangen til nullutslipp. Det finnes også lastebilmerker som presenterer nye nullutslippskjøretøy som om disse lastebilene er tilgjengelig umiddelbart og i stort antall. Det er ennå ikke tilfelle. Det er fortsatt stor mangel på kunnskap om nullutslipp blant beslutningstakere.

Les også  Ryanair klarere om CO2-kompensasjon etter ACM-aksjon

Ulike tekniske rapporter viser forventningen om at elektriske transportkjøretøyer vil prestere bedre i fremtiden, for eksempel når det gjelder rekkevidde og ladehastighet. Men vendepunkter bestemmes ikke bare av teknologi. Det handler også om reell tilgjengelighet av tilstrekkelig utstyr på lang sikt, kundenes vilje til å betale for elektriske transportkjøretøyer og muligheten for å kunne lade elektrisk.

Dersom det i ettertid lages lovverk basert på feilaktige forutsetninger og anslag, vil ikke klimamålet om CO2-reduksjon på syv år nås. Som et resultat av dette står transportsektoren overfor urealiserte krav som kan medføre store risikoer for sektoren og enkeltbedrifter.

En tosporet politikk kan sikre at reduksjonsmålet kan nås. Inkludert handlingsperspektiv for både beslutningstakere og gründere og enighet om fakta og tall, ifølge Machiel Bode, sektorspesialist Transport, Logistikk og mobilitet, ING Sector Banking.

Relaterte artikler:
App Stores
Utskriftsvennlig, PDF og e-post