Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Europas ledende begivenhet for bærekraftig urban mobilitet sparker i gang en ny versjon.

Omfattende forskning på eksisterende spesifikasjoner og standarder på markedet er grunnlaget for at TOMP-arbeidsgruppen skal utgi TOMP-API 1.4. I mellomtiden har TOMP API fått anerkjennelse på nasjonalt, europeisk og internasjonalt nivå og har blitt en viktig standard. Og til tross for det var det på tide med en ny utgivelse som reflekterer både endringene i mobilitetssektoren og den fortsatte fremveksten av delt mobilitet og nye transportformer.

Politikk konferanse

Den årlige POLIS-konferansen i Brussel, innen gangavstand fra Europaparlamentet, tilbyr byer og regioner muligheten til å vise frem sin transportytelse for et stort publikum av mobilitetseksperter, praktikere og beslutningstakere. Det perfekte stedet å presentere det internasjonale samarbeidet mellom medlemmer av TOMP-arbeidsgruppen. En dybdeanalyse under forberedelsene til 'dypdykk'-sesjonene under POLIS-konferansen om data, standarder og spesifikasjoner danner grunnlaget for denne nye versjonen.

(Teksten fortsetter under bildet)
TOMP API versjon 1.4 utgivelse

Den siste utgivelsen av TOMP-API inkluderer 'one-stop booking prosessen' for både offentlig transport og privat-offentlig mobilitet som kan redusere implementeringskostnadene betydelig. I tillegg full oppmerksomhet til den 'siste milen' med scooter, felles sykkel eller reise videre fra en stasjon med en (delt) buss som stopper på hjørnet av gaten eller til og med foran døren. For eksempel kan ekstra informasjon om forbindelsen legges til en bestilling. 

planlegge, bestille og betale

Blikfanget er bedre interoperabilitet og integrasjon med andre spesifikasjoner og standarder som beskriver dagens mobilitetstilbud, som NeTEX, GTFS, APDS og GBFS. TOMP-API 1.4 gir bedre støtte for planlegging, bestilling og betaling for taxi. Understøttelsen av passasjeregenskaper (CROW ) danner grunnlaget for effektiv bruk i målgruppetransport. Kort sagt, den siste utgivelsen av TOMP-API er bedre for alle transportmåter og gir en bedre brukeropplevelse for reisende.

(Teksten fortsetter under bildet)
Bedre støtte for planlegging, bestilling og betaling.

om TOMP-WG

Startet for tre år siden som et prosjekt av departementet for infrastruktur og vannforvaltning for å støtte utrullingen av Mobility-as-a-Service (MaaS). TOMP-WG ble raskt stedet der transportører – TO eller Transport Operator og MaaS Providers MP – datainnsamlere, dataprodusenter, offentlig eller privat sektor og andre ideelle organisasjoner kan samarbeide. TOMP-WG (Transport Operator, MaaS Provider – Working Group) er en felles initiativ å lage et standardisert språk gjennom en API.

(Teksten fortsetter under bildet)
Medlemmer av TOMP-arbeidsgruppen under en båttur i Gent tilbudt av Pitane Mobility.

Den sosiale merverdien av en enhetlig datastandard for MaaS er velkjent. Dette funnene fra en forskning av Ecorys, et internasjonalt forsknings- og konsulentbyrå, viser at TOMP API representerer merverdi for samfunnet. Denne merverdien er blant annet synlig i form av effektiviseringsgevinster for transportører og MDV-er, og en bedre reiseopplevelse for innbyggerne. TOMP API bidrar også – indirekte via MaaS – til å nå de sosialpolitiske målene. 

På sikt vil det også være et forretningsmotiv for (delvis) transportører å investere i TOMP API. Samtidig er det (ennå) ikke en overbevisende business case for transportører å begynne å bruke TOMP API umiddelbart. Denne konklusjonen samsvarer med observasjonen om at (delvise) transportører som er aktive på markedet (ennå) ikke bruker TOMP API i stor skala. Forutsetningene er en sterk økning i bruken av MaaS og å garantere brukervennligheten til TOMP API. 

Relaterte artikler:
MAAS