Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Regionale tog- og bussoperatører vil ha en uke på seg til å overholde tariffavtalene

Kollektivselskaper som har både buss og tog har fått enda en uke av FNV-medlemmer til å svare på deres krav om ny multimodal tariffavtale. Det meldte Fagforbundet i et ultimatum til selskapene, som går ut klokken 7 onsdag 12.00. desember.

priskompensasjon

Medlemmene krever blant annet automatisk priskompensasjon, slik at lønn, tillegg og godtgjørelser fra nå av skal stige i takt med prisene i butikkene. De ønsker også en engangsbetaling på 1 euro 1000. juli. De krever også tiltak for å redusere arbeidsmengden. – Det betyr at vaktlisten må være mer regelmessig og at vikarer får fast ansettelse etter ett år. Det betyr at flere faste kolleger og færre vikarer trenger opplæring, sier Kuiper.

"Gang på gang kommer arbeidsgivere med vakre løfter som de så unnlater å holde. De ansatte føler seg lurt. Dersom kravene ikke oppfylles, vil det skje aksjoner som ikke kan utelukke streik."

Forhandlingene om ny tariffavtale for Multimodal startet i begynnelsen av oktober med avtale om ny tariffavtale 10. desember. Kuiper: «Det var en god start, men snart viste det seg at arbeidsgiverne ikke ville leve opp til intensjonene de hadde gitt uttrykk for. De kom med et latterlig lavt tilbud og ville ikke forhandle. Det var heller ikke mulig å diskutere tiltakene for å redusere arbeidsmengden. Våre medlemmer avviste de endelige forslagene i massevis. Handlingsviljen er veldig høy.'

Les også  Drama: buss med studenter velter på A44 nær Werl

Om lag 1300 personer faller inn under tariffavtalen Multimodal, hvorav en tredjedel er bussjåfør og to tredjedeler jobber i toget som konduktør eller lokfører. Sistnevnte står for omtrent 90 til 95 prosent av regional jernbanetransport. De mest kjente selskapene i sektoren er Arriva i nord og sør i landet, Keolis i øst og Qbuzz i vest. Den multimodale tariffavtalen er atskilt fra kollektivtransport-tariffavtalen, som nye samtaler starter om neste uke, 9. desember.

De mest kjente selskapene i sektoren er Arriva i nord og sør i landet, Keolis i øst og Qbuzz i vest.
Relaterte artikler:
Bussavis