Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Provinsen Utrecht ser etter to nye transportører som skal ordne all offentlig transport i provinsen i perioden 2025 til 2035.

Provinsen Utrecht ser etter to nye transportører som skal ordne all offentlig transport i provinsen i perioden 2025 til 2035. I den såkalte 'draft schedule of requirements' står det hvilke betingelser de nye transportørene må oppfylle. Du kan tenke deg kollektivtransport av god kvalitet som raskt kan tilpasse seg passasjerenes behov, flere busser uten skadelige utslipp og bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede reisende.

Disse betingelsene er en oppfølging av prinsippmemorandumet som ble vedtatt i mai. I denne la provinsrådet de grunnleggende prinsippene for de nye konsesjonene. Design Program of Requirements (PvE) er en videre utdyping av dette. I vår ble også Kollektivnettperspektivet 2025-2035 vedtatt, som beskriver utviklingsretningen for kollektivnettet. Etter at utkastet til SoR er fastsatt, kan ROCOV, kommuner og omkringliggende samferdselsmyndigheter og vegsjefer svare. Deretter følger en endelig SoR, hvoretter anbudet kan starte. Den nye konsesjonen gis for en periode på 10 år (2025-2035).

Fleksibel kollektivtransport av høy kvalitet

Den viktigste oppgaven er at kollektivtrafikken med buss og trikk skal svare bedre på de mange utviklingene i provinsen vår i perioden fram mot 2035. Vi bygger videre på det kollektivnettet vi nå har. Men kollektivtrafikken må kunne vokse og endre seg med befolkningsveksten i konsesjonsperioden. Reisebehovet endrer seg også, for eksempel fordi folk jobber mer hjemme og fleksibelt. Transportører kan svare enda bedre på passasjerbehov i de mindre og større sentrene. 

Dagens arbeidsmåte, der transportører i sine årlige transportplaner rapporterer om forhold som samfunnssikkerhet og transport og takster, opprettholdes. Det nye er at konsesjonsavtalene gjennomgås i mellomtiden (etter 5 år), slik at de kan tilpasses aktuelle hendelser. De to konsesjonærene og provinsen Utrecht vil også måtte samarbeide mer om kunnskapsbygging, utvikling og programmering av merkevaren U-OV og alle kollektivtilbud. På denne måten styrker vi forbindelsen med tog, sykkel, P+R og lokalbussene, Flexbus og annen tilleggs kollektivtransport.

(Teksten fortsetter under bildet)
Provinsen Utrecht ser etter to nye transportører som skal ordne all offentlig transport i provinsen i perioden 2025 til 2035.

U-OV utvides med U-liner

Den nye konsesjonen vil bli utvidet med U-liner, en ny mellomdistanselinje. U-liner er et tillegg til eksisterende U-link, U-Tram, U-bus og U-flex. U-link og U-trikk er linjer i hovedstadsområdet. Deretter følger et finmasket grunnlag med U-buss, U-flex og Buurtbus. Bussene på U-liner tilbyr mer komfort og seter, noe som passer denne langdistanseforbindelsen. U-lineren har også et velfungerende Wi-Fi-nettverk som kan brukes gratis av reisende og lademuligheter (USB-port i henhold til siste standard). Hvert sete har en tilstrekkelig sterk Wi-Fi-tilkobling med tilstrekkelig hastighet og internettilgang uten å oppgi personopplysninger.

tilgjengelighet

I den nye konsesjonsperioden er flere alternativer tilgjengelige for reisende med funksjonshemming eller funksjonshemming. For eksempel vil det bli mer plass til rullestoler og turgåere i offentlig transport i og rundt byen Utrecht. Alle busser og trikker skal overholde avtalene som er gjort i 'Administrativ avtale Tilgjengelighet for kollektivtransport 2022-2032'. Reise- og ruteinformasjonen gjøres også forståelig for en bredest mulig gruppe reisende. Dette innebærer blant annet at informasjonstavler på holdeplassene og i buss og trikk er plassert på en slik måte at reisende i rullestol og synshemmede også kan lese dem, og at det benyttes kontrastfarger og lett lesbare skrifttyper. så mye som mulig. Erfaringseksperter settes inn i utviklingen av tilgjengelig reiseinformasjon for alle målgrupper.

Ingen utstoot

Det de nye transportørene uansett må ta hensyn til er det faktum at innen utgangen av 2028 kan alle busser, trikker og biler i offentlig transport i Utrecht ikke lenger slippe ut skadelige stoffer. Med dette legger provinsen listen litt høyere enn de nasjonale avtalene: Alle motoriserte kjøretøy i hele Nederland skal være utslippsfrie fra 2030.

Godt arbeidsgiverskap

Transportørene som ønsker å delta i anbudet må levere en plan for hvordan de tror de kan være en god arbeidsgiver. Fornøyde medarbeidere er bra for kunden (den reisende) og sikrer god og stabil forretningsdrift med rom for utvikling og innovasjon. Dette er viktig for å kunne rekruttere tilstrekkelig og godt personell. I tillegg til krav som stimulerer til god ansettelsespraksis, stiller provinsen spesifikke krav til konsesjonshaverne som sosial arbeidsgiver (Social Return, ansettelse av personer med avstand til arbeidsmarkedet). Spesiell oppmerksomhet rettes mot sosial sikkerhet i kollektivtrafikken, for passasjerer men også for ansatte. For eksempel utarbeider transportørene en årlig «Social Safety Action Plan» for å sikre dette så godt som mulig.

 

Relaterte artikler:
Kalenderpakke