DVDP-bredde=

Det gis et tilskudd på 60 millioner euro til entreprenørselskaper for å gå over til slike maskiner, som elektriske kraner, hydrogendrevne betongblandere og batteridrevne gravemaskiner.

Neste år vil skapet bevilge atskillig mer penger til utslippsfrie maskiner i byggebransjen. Det gis et tilskudd på 60 millioner euro til entreprenørselskaper for å gå over til slike maskiner, som elektriske kraner, hydrogendrevne betongblandere og batteridrevne gravemaskiner. Slikt anleggsutstyr avgir ingen avgasser, og derfor ikke nitrogen. Statssekretær Heijnen vil offentliggjøre sin avgjørelse i dag i Statstidende. Det blir også flere tilskuddsmuligheter for gründere som ønsker å kjøre lastebil uten eksos.

«Vi vet alle at nitrogen er et problem, også for byggebransjen. Med utslippsfrie maskiner løser vi i økende grad dette problemet. Jeg vet at byggebransjen ønsker det, for i fjor var tilskuddspotten tom i løpet av ett døgn. Derfor legger jeg inn mye mer neste år, for jeg har veldig lyst til å komme videre med sektoren. På vei til en travel byggeplass, men uten nitrogen og eksos”.

Løsninger mot nitrogen

Avgjørelsen fra statsrådet om Porthos har understreket behovet for å bygge mer bærekraftig. Sektoren ønsker det, og det vil kabinettet også. Derfor kan byggherrer få tilskudd ved kjøp av en ren anleggsmaskin, eller til ombygging av en forurensende anleggsmaskin til en ren. Det er også tilskuddsmuligheter for installasjon av katalysatorer, som fanger opp mange forurensede stoffer slik at de ikke havner i luften.

(Teksten fortsetter under bildet)
Neste år vil skapet bevilge atskillig mer penger til utslippsfrie maskiner i byggebransjen.

Tilskuddet er nødvendig fordi anleggsutstyr som går på hydrogen eller batterier ofte er mye dyrere enn utstyr som går på diesel. Byggherrer kan få refundert inntil 40 % av prisforskjellen med diesel med tilskuddet. Denne prosentandelen er høyere for mindre gründere enn for større gründere, for å hjelpe små og mellomstore bedrifter med å bytte. Nitrogenfritt utstyr har fremtiden for byggebransjen slik at den kan fortsette å bygge. Tross alt, hvis du ikke bruker et nitrogenrom, trenger du ikke lete etter et. Som svar på Porthos-dommen har kabinettet besluttet å bevilge 400 millioner euro ekstra til ren og utslippsfri konstruksjon.

Også en hjelpende hånd ved kjøp av lastebil

Entreprenører kan også få støtte ved kjøp av en utslippsfri lastebil. I 2023 er det totalt 30 millioner til disposisjon for dette, slik det er blitt kjent i dag. Det er 5 millioner euro mer enn i fjor, ifølge Sentralstyret

Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post