GRP-bredde=

De nye trikkekjøretøyene, produsert av den spanske trikkeprodusenten CAF, vil på sikt erstatte deler av de gamle PCC-trikkene.

I dag (mandag 30. januar) starter De Lijns trikketrafikk i Antwerpen et helt nytt kapittel i sin nesten 150 år lange historie: ikke mindre enn 9 nye trikker vil settes i drift på linje 10. Fra og med i dag kan reisende derfor fullt ut nyte komfort og enkel reise til de splitter nye anskaffelsene. Disse 9 trikkene er forresten bare begynnelsen. Totalt 58 trikker er bestilt. Det er tradisjon hos De Lijn at nye trikketyper får egne navn. Den flamske ministeren for mobilitet og offentlige arbeider Lydia Peeters og generaldirektør De Lijn Ann Schoubs, styreleder for De Lijn Johan Sauwens og Antwerps rådmann for mobilitet Koen Kennis annonserte nylig navnene sine til nykommerne: Stadslijners.

De Lijn bestilte 2019 nye trikker til Antwerpen i perioden 2021-58. De nye trikkekjøretøyene, produsert av den spanske trikkeprodusenten CAF, vil på sikt erstatte deler av de gamle PCC-trikkene. Den første nye trikken ankom på en trailer til PAL-depotet på Noorderlaan natt til 7. november 2021, etter en sjøreise med lasteskip.

«Den nye trikkeflåten varsler en ny generasjon av moderne og komfortabel offentlig transport i Antwerpen. De nye kjøretøyene er lavgulvtrikker, som er lett tilgjengelige for rullestolbrukere, reisende med redusert mobilitet og reisende med barnevogn. Den kan ta 187 passasjerer. Bærekraft, en optimal reiseopplevelse, komfort og tilgjengelighet var avgjørende ved valg av disse trikkene. De 58 trikkene representerer en total investering på 136 millioner euro.»

Ny generasjon trikker
Produksjonen og leveringen av disse 58 trikkene vil ta totalt ca 3 år, frem til utgangen av 2024. Det dreier seg om 40 enveis trikker og 18 toveis trikker. Toveis trikker koster mer, men er mer manøvrerbare og utplasserbare.

"Kunden kommer først, og det inkluderer attraktiv offentlig transport. Med disse 58 splitter nye trikkekjøretøyene for Antwerpen, er vi fullt forpliktet til komfort og en hyggelig reiseopplevelse."

Lang forberedelsesprosess
Å bygge trikk er manuelt arbeid. Det bygges og leveres i snitt 2 trikker i måneden. I mellomtiden har 24 kjøretøy ankommet Antwerpen. Før en levert trikk faktisk kan frakte passasjerer, må en hel prosess med inspeksjoner, kontroller, statlige tillatelser og prøvekjøringer først gjennomføres. Først når alt dette er i orden er signalet grønt for persontransport. Hver trikk må gjennom denne prosessen. I mellomtiden må De Lijn-ansatte, både sjåfører og teknikere, få nødvendig opplæring. I mellomtiden er 130 trikkeførere utdannet. Per i dag kan de frakte reisende for første gang med de 9 Stadslijnerne som skal betjene linje 10.

Les også  Familiebedriften i Antwerpen, DTM Taxi, avslutter sine bøker
(Teksten fortsetter under bildet)

"Hver dag frakter De Lijn mange tusen passasjerer i Antwerpen-regionen, hvorav de fleste reiser med trikk. Det er fortsatt mye vekstpotensial, og derfor er jeg veldig fornøyd med disse nye trikkene. De er våre beste våpen i vår felles kamp mot global oppvarming, og for mer livskvalitet i byene våre."

Ikke bare reisende kan forvente en ekstremt behagelig reiseopplevelse, sjåførene er også svært fornøyde med den hyggelige måten de nye trikkene kan betjenes på. Statsråd Lydia Peeters benyttet nylig anledningen til å teste dette selv. Under veiledning av en erfaren instruktør gjorde hun en meget vellykket tur med Stadslijner på Deurne-depotet.

«Jeg er fornøyd med de nye trikkene og ønsker dem hjertelig velkommen, og jeg gjør det på vegne av alle innbyggere i Antwerpen. Vi kan tross alt gjøre god bruk av dem. Flere folk på offentlig transport holder byen vår tilgjengelig og levelig."

Linje 10 først
Linje 10 er den første trikkelinjen som Stadslijners vil begynne å kjøre på. Linje 24 følger i overskuelig fremtid Linje 10 kan sparke i gang streiken fordi det er trikkelinjen som den praktiske opplæringen av personalet foregikk på. Trikkelinje 10 kjøres fra Deurne trikkedepot, hvorfra også trikkelinje 24 betjenes. Sjåførene og teknikerne utdannes per depot. Deurnes tur var først. De øvrige trikkelinjene tas først i bruk på et senere tidspunkt. I mellomtiden gjøres det en rekke mindre justeringer av allmennheten og viss infrastruktur. Tidligere ble implementering noen ganger gjort etter andre standarder enn i dag. Som et resultat kan mer moderne trikker ikke passere overalt like lett. Med de nye trikkene på vei er det besluttet å prioritere dette slik at trikken kan passere lett overalt. Justeringene varierer fra flytting av stang, lyskryss eller gjerde som er for nærme, til trimming av grøntområder og trær, til justering av noe hengende eldre plattformer eller plattformkanter som stikker for langt ut.

Les også  Familiebedriften i Antwerpen, DTM Taxi, avslutter sine bøker

Nytt navn
Det har nå blitt en tradisjon hos De Lijn å gi nye typer trikkekjøretøyer egne navn. Akkurat som for Albatrossene og Hermelijnene i interiøret og Zeelijnerne på kysten, gikk De Lijn også på jakt etter et unikt navn for de nye Antwerpen-kjøretøyene. Denne gangen fikk De Lijn-ansatte den eksklusive æren av å finne et passende navn. De har tross alt ansvar for å kjøre og vedlikeholde disse trikkene i det daglige. Navneforslag måtte ledsages av en kort forklaring. Og selvfølgelig måtte navnet passe inn i et urbant miljø og med bildet av De Lijn. Etter en omfattende utvalgsprosedyre blant de mest populære bidragene, ble avgjørelsen endelig tatt. Den flamske mobilitetsministeren Lydia Peeters kom til Deurne for å presentere den nye trikken og avsløre navnet, sammen med generaldirektøren for De Lijn, Ann Schoubs, styreleder Johan Sauwens i De Lijn og Antwerps rådmann for Mobility Koen Kennis. Det nye navnet er: Stadsliner. Det nye navnet refererer tydelig til det nye hjemmet til Antwerp-trikkene og passer også fint inn i rekken med de andre trikkenavnene. Forresten, 48 "brødre" av Stadslijner, som stammer fra samme trikkeprodusent, kjører på kysten. Det vinnende trikkenavnet er umiddelbart populært, for det var ikke mindre enn 32 forskjellige De Lijn-ansatte som kom på og sendte det inn. De kan alle forvente en hyggelig pris snart, ifølge Det flamske transportselskapet.

Bilde over og i midten: Bildebank De Lijn.

Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post