Utskriftsvennlig, PDF og e-post
Pitane bilde

Ved hjelp av en sjekkliste analyserte KiM-forskerne bruken av forførelsesteknikker i 32 mobilitetsapper.

Ulike mobilitetsapper tilbyr ikke bare reisehjelp, men er også utstyrt med forførelsesteknikker, eller måter å påvirke folks reiseatferd på. Dette gjøres gjennom for eksempel rabatter, kampanjer og ikoner. Det er generelt sett ikke så verst med den digitale fristelsen via de appene. Dette skyldes den begrensede effekten av noen forførelsesteknikker, begrensningene som finnes ved å kombinere disse teknikkene, men fremfor alt på grunn av deres beskjedne tilstedeværelse i mange mobilitetsapper. 

Forskere fra Kunnskapsinstituttet for mobilitetspolitikk (KiM) har kommet til denne konklusjonen i en studie om påvirkning av reiseatferd på nett. Former for forførelse er på ingen måte nye. Nytt i dagens nettverden er den enorme rekkevidden, hastigheten og dynamikken til apper. Nytt er også muligheten for vidtrekkende automatisert personalisering. Forførelse blir mer effektivt når de riktige insentivene er knyttet til de rette menneskene.

Sjekkliste

Ved hjelp av en sjekkliste analyserte KiM-forskerne bruken av forførelsesteknikker i 32 mobilitetsapper. Den listen inkluderte teknikker som å foreslå knapphet, tilby rabatter og fremheve valg. Anvendelsen av disse teknikkene er svært ujevnt fordelt over appene som er studert. Med noen apper er det søking, med andre apper dominerer fristelsen. Et eksempel på sistnevnte kategori er apper som er laget eksplisitt for å friste, for eksempel Ommetje-appen fra Hersenstichting. Denne appen oppfordrer folk til å ta en tur oftere.

(Teksten fortsetter under bildet)

Latente eller eksisterende preferanser

Les også  Rapport: KiM løfter sløret for skjulte mobilitetskostnader

Effekten av fristelse er hovedsakelig i å utnytte allerede eksisterende preferanser. Å fullstendig endre kurs takket være fristelser er mindre åpenbart. Det er mer sannsynlig at meldinger oppfattes som forstyrrende og forslag blir lett ignorert hvis det ikke er et latent behov for appbrukeren. For eksempel vil Ommetje-appen være mest vellykket med folk som allerede var åpne for rekreasjonsvandring eller allerede gjorde det, men uten app.

Fungerer ikke som den skal

Ufullstendig eller riktig funksjon av appen er en annen, ofte undereksponert, form for påvirkning på reiseatferd. Når de underliggende dataene, beregningene eller presentasjonen av dem lar noe å være ønsket, kan folk få hjelp på en feil eller ufullstendig måte. Konsekvensene er noen ganger katastrofale, spesielt når vi stoler blindt på appen. Et typisk eksempel i denne kategorien er 'Death by GPS', der folk håpløst går seg vill eller kjører ut i vannet og tror de følger veien.

Øyeblikksbilde

Forskningsresultatene er tilgjengelige via en brosjyre og bakgrunnsrapport med vedlegg. Resultatene er et øyeblikksbilde. Tross alt er den digitale verden i rask endring. En annen KiM-studie vil snart bli publisert, med fokus på merverdien av appen for den reisende, ifølge KiM.

Relaterte artikler:
Les også  Rapport: KiM løfter sløret for skjulte mobilitetskostnader
Kalenderpakke