Pitane bilde

Tjenestemenn og det flamske mobilitetsrådet ber om hastejusteringer av bøteprosedyren for å takle straffrihet og trafikksikkerhet.

I Flandern ser det ut til å være mulig å slippe unna administrative bøter, bedre kjent som GAS-bøter, for mindre fartsovertredelser. Spesielt førere av firmabiler og leasingbiler kan gjøre dette ved ganske enkelt å erklære på svarskjemaet at de ikke satt bak rattet på tidspunktet for overtredelsen. I følge a rapport fra Gazet van Antwerpen, er dette også eksplisitt uttalt i et råd fra det flamske mobilitetsrådet (MORA) til det flamske parlamentet. Rådene understreker at det å nekte å avsløre den faktiske sjåføren vanligvis fører til at bøteforelegget avsluttes.

Mobilitetsminister Peeters slår imidlertid fast at det å skjule identiteten til sjåføren av såkalte juridiske personer, et begrep som i dette tilfellet viser til selskaper og leasingselskaper, er straffbart. Likevel bemerker hun at flamske domstoler ikke vurderer disse filene som en prioritet. Spørsmålet er derfor om rettsforfølgelse faktisk vil følge. I tillegg er sanksjonsmyndighetene som utsteder GAS-bøtene avhengig av samarbeidet fra disse selskapene for å få navnet på den faktiske sjåføren.

Den flamske foreningen for byer og kommuner (VVSG) har i likhet med Mobilitetsrådet advart flere ganger om denne tingenes tilstand. Begge organisasjonene understreker at dette fører til straffrihet. Selv om alle i teorien kan bruke dette smutthullet, er problemet spesielt synlig blant førere av nyttekjøretøy. Både MORA som VVSG oppfordre til endringer i gjeldende regelverk. Å unngå bøter er ikke bare et spørsmål om list. Det har også konkrete konsekvenser for trafikksikkerheten. Hastighet er en av hovedårsakene til trafikkulykker. Den nåværende situasjonen undergraver forsøk på å motvirke denne oppførselen og dermed øke sikkerheten på flamske veier.

(Teksten fortsetter under bildet)

Det er åpenbart at dagens ordning med GAS-bøter ikke bare er ineffektiv, men også bidrar til en kultur av straffrihet, spesielt blant førere av firmabiler og leasebiler.

MORA

Mobilitetsrådet i Flandern (MORA) er det strategiske rådgivende rådet for politikkområdet Mobilitet og offentlige arbeider. MORA gir råd til den flamske regjeringen og det flamske parlamentet om hovedlinjene for mobilitetspolitikk og offentlige arbeider i Flandern og gir råd om foreløpige utkast og forslag til et dekret, utkast til beslutninger og utkast til samarbeidsavtaler som det flamske samfunnet eller den flamske regionen ønsker å konkludere med staten eller med andre lokalsamfunn og regioner, budsjettpolitikken som skal føres angående mobilitet, inkludert de flerårige investeringsplanene til enhetene som er ansvarlige for trafikk og transport, og regulær transportdrift.

VVSG

Sammenslutningen av flamske byer og kommuner (VVSG) er en talsmann, kunnskapsdeler og nettverksbygger av og for lokale myndigheter. Ved VVSG er det sentralt å stå opp for interessene til flamske lokale myndigheter. Det er kjernen i deres rolle som talsmenn. Hvert år håndterer de mange dusinvis av flamske, føderale og europeiske politiske filer, som de tar opp med ministrene og deres kabinetter, i parlamentet, ved administrasjoner og under en rekke formelle og uformelle kontakter. På denne måten påvirker de politikk og beslutningstaking på ulike myndighetsnivåer.

Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post