flyplassen

Eksperter peker på de glemte fordelene ved å reise og etterlyser en mer balansert debatt om fremtidens luftfart.

Mer og mer oppmerksomhet rettes mot de mørke sidene ved reise og luftfart. Men har vi glemt de ubestridelige fordelene disse sektorene kan gi oss? Arjen Kers, administrerende direktør i TUI Nederland og styreleder i General Dutch Association of Travel Companies (ANVR), etterlyser nyansering i denne komplekse diskusjonen. Gjennom sine sosiale medier understreker han hvordan reiser har kraften til å bringe familier sammen. Som en hvis karriere i stor grad har funnet sted i utlandet, er han et levende eksempel på hvordan flyreiser har gitt ham muligheten til å være en involvert far for familien. "Uten fly ville jeg måtte savne dem, og de meg, altfor lenge," sier Kers.

grensen

Arjen Kers påpeker ikke bare den personlige verdien av å reise, men tar også hensyn til det bredere perspektivet til de vitale båndene mellom Nederland og de karibiske øyene. Disse båndene, hevder han, ville bli alvorlig undergravd hvis muligheten for fysisk kontakt gjennom luften skulle forsvinne. Hans bekymring dreier seg hovedsakelig om de nylige tiltakene for å begrense antall flyvninger fra Schiphol. Han erkjenner behovet for stillere og renere flyteknologier, men advarer om at å begrense flyreiser kan gjøre mer skade enn nytte.

Arjen Kers' bekymring for at diskusjonen om luftfart og bærekraft i stor grad ser ut til å være en nederlandsk affære og stopper ved grensen tilfører debatten et ekstra lag med kompleksitet. Kers slår helt riktig fast at dersom Nederland ensidig bestemmer seg for å begrense antall flyreiser fra flyplasser som Schiphol, vil dette ikke nødvendigvis føre til en nedgang i det totale antallet flyreiser. Tvert imot kan det faktisk føre til at nederlendere flytter til naboland som Belgia eller Tyskland for å fly derfra. Dette fenomenet, ofte kalt "flyplasslekkasje", ville ikke redusere miljøpåvirkningen av luftfarten, men ganske enkelt endre den.

podcast

Carlo van de Weijer, direktør for Smart Mobility ved Eindhoven University of Technology, forsterker dette synet. Under en nylig innspilt podcast med Aviation News på Van der Valk Hotel Schiphol, påpekte Van de Weijer luftfartens fremtidige bærekraft. Han tror at luftfart på sikt kan bli den mest bærekraftige og rimelige transportformen, forutsatt at myndigheter og leverandører stimulerer til storskala produksjon av bærekraftig, sirkulært drivstoff som syntetisk parafin.

Les også  KLM må betale tilbake corona-milliarder nå som den europeiske domstolen trekker støtten

Bas Gerressen, direktør for KLM Nederland, som også deltok i podcasten, uttalte at han fullt ut støtter bærekraftige planer, forutsatt at de er økonomisk gjennomførbare. – Det er logisk at det først må betales litt mer for dette, men på sikt vil skalaen føre til en endring igjen, sier Gerressen.

større scene

Kers, Van de Weijer og Gerressen er enstemmig enige: Den positive historien om luftfart og turisme fortjener en større scene. De peker på de sosiale, økonomiske og kulturelle bidragene reise gir, alt fra familiegjenforeninger til økonomisk stimulering og fattigdomsbekjempelse. Kers understreker at det må være motiverte investeringer i renere, roligere og mer økonomiske løsninger, og at bedrifter som står i front av disse satsingene må prioriteres.

Spørsmålet gjenstår om den nylige tendensen til å fremstille reise og luftfart som miljøskadelig ikke gir et for ensidig bilde av en sektor som også byr på mange fordeler. Mens kritiske spørsmål rundt bærekraft og økologisk påvirkning unektelig er relevante, er det også rom for et mer nyansert bilde der både den mørke siden og solsiden fremheves.

(Teksten fortsetter under bildet)

Forholdet mellom Nederland og de karibiske øyene går mye lenger enn bare ferieflyvninger til solfylte destinasjoner. Familier er ofte delt over havet, og evnen til å være fysisk sammen er uerstattelig for mange.

Diskusjonen om å redusere flyreiser av miljøhensyn setter derfor disse vitale forbindelsene i en prekær posisjon. Vektleggingen av bærekraft er forståelig, men som Kers foreslår, kan kutte luftforbindelser også ha utilsiktede og vidtrekkende konsekvenser for disse brede og dype relasjonene. Å opprettholde disse båndene er derfor ikke bare et spørsmål om økonomiske eller til og med følelsesmessige interesser, men også om kulturell og sosial samhørighet.

I tillegg til familiebånd er det også sterke økonomiske relasjoner mellom Nederland og de karibiske øyene. Turisme er en viktig inntektskilde for øyer som Aruba, Curaçao og Sint Maarten, mens nederlandske selskaper og investorer har betydelige interesser i regionen. Turisme gir også et gjensidig økonomisk løft; Nederlandske flyplasser og turisttjenester drar like godt nytte av disse rutene.

Derfor er det et presserende behov for balanserte løsninger, som investeringer i mer bærekraftig flydrivstoff og teknologier, for å sikre at luftfartssektoren kan fortsette å fungere som en bro mellom ulike verdener, uten å skade planeten.

Elektrisk fly er egentlig ikke et alternativ til problemet for øyeblikket, sier van de Weijer. Syntetisk parafin er en alternativ form for flydrivstoff som produseres uten bruk av råolje. I stedet er dette drivstoffet ofte laget av en kombinasjon av vann, CO2 og fornybare energikilder som sol- eller vindenergi. 

Les også  Blir du kongens nye kusk?

Prosessen går typisk ut på å spalte vann til hydrogen og oksygen gjennom elektrolyse. Det resulterende hydrogenet blir deretter kombinert med CO2 fanget fra atmosfæren eller fra industrielle prosesser for å produsere hydrokarboner. Disse hydrokarbonene kan deretter raffineres til syntetisk parafin.

positiv historie

Det er en teknologisk utfordrende og økonomisk intensiv prosess, men med de riktige investeringene og reguleringene vil syntetisk parafin kunne grønn luftfartssektoren betydelig, uten å miste de positive sidene ved reise og flytrafikk av syne. Mens de tre ekspertene etterlyser en mer balansert tilnærming til luftfartssektoren, erkjenner de at det er arbeid å gjøre. Behovet for å investere i bærekraftige teknologier er åpenbart, men sektoren må også kommunisere mer transparent om fremgang på dette området. Ifølge dem er det avgjørende at den positive historien om reiser og luftfart også får den oppmerksomheten den fortjener. 

Luftfartssektoren står derfor overfor utfordringen både med å oppfylle miljøforpliktelser og opprettholde eller til og med øke de positive bidragene den gir. I dette komplekse spillefeltet prøver flyselskaper og andre interessenter å finne en balanse ved å investere i mer bærekraftige teknologier som syntetisk parafin, uten å undergrave de unike fordelene med luftfart. Tittelen «flying between two fires» oppsummerer denne prekære situasjonen, der sektoren må tilpasse seg og innovere for å møte begge sett med forventninger.

Relaterte artikler:
Kalenderpakke
Utskriftsvennlig, PDF og e-post