Pitane bilde

Monopol og mystiske priser, så det er på høy tid med et mer transparent elbilmarked.

Har du elbil må du lade bilen nå og da. Elektrisk kjøring oppmuntres som det grønnere, mer bærekraftige alternativet, men ublu ladehastigheter langs motorveier kaster en skygge over løftet om rimelig og tilgjengelig elektrisk mobilitet. Dette funnet reiser et bekymringsfullt spørsmål: vil elektrisk kjøring bare være et alternativ for de rike?

dynamiske hastighetstegn

Den flamske ministeren for mobilitet og offentlige arbeider, Lydia Peeters, kunngjør at hurtigladeinfrastruktur vil bli rullet ut hver 2025. kilometer innen 25. Et edelt mål, men til hvilken pris? Flere ladestasjoner betyr ikke nødvendigvis lavere priser, spesielt hvis disse stasjonene eies av noen få dominerende aktører som f.eks. fastned en Engie. Implementering av dynamiske tarifftavler, som de som brukes i Frankrike, vil allerede være et betydelig skritt fremover mot forbrukertransparens. 

I tillegg er det en merkbar mangel på ladestasjoner egnet for større kjøretøy som lastebiler og varebiler. Når vi snakker om overgangen til et mer bærekraftig transportsystem, kan ikke dette aspektet overses.

kommuner

Spørsmålet om monopolistisk markedsdynamikk fortjener også ytterligere oppmerksomhet. Det er tilfeller hvor byer kun har én ladestasjonsleverandør, noe som gir denne leverandøren monopol på det lokale markedet. Dette fører til prissetting som ikke nødvendigvis er i forbrukerens favør. Monopolposisjonen som mange ladeselskaper har i mange byer utgjør enda et hinder. Kommunene bør la mer konkurranse bryte monopolistisk praksis og gi forbrukerne et pusterom.

(Teksten fortsetter under bildet)

Selv om elektrisk kjøring blir utpekt som "nullutslipps"-fremtiden for mobilitet, kan de økonomiske barrierene knyttet til bruk av hurtigladere på motorveier alvorlig hindre overgangen til en mer bærekraftig fremtid.

Hvis elektrisk kjøring virkelig er fremtiden, så er det på høy tid at vi tar de skjulte kostnadene som denne fremtiden medfører på alvor. Og det samme gjelder forbrukerne; Hvis du skal ut med ditt elektriske kjøretøy, bør du være klar over hvor og når du bestemmer deg for å lade batteriet. Til syvende og sist bør ikke reisen til en mer bærekraftig fremtid være en reise som bare de velstående har råd til.

Les også  Ryanair takler nettbaserte reisebyråer etter flytting

Energiprisene på internasjonale markeder ser ut til å stabilisere seg, men ladekortprisene fortsetter å stige jevnt. Store bilprodusenter som BMW er heller ikke sjenerte for å justere sine betingelser og priser. Hvilket valg har du som forbruker? Å kansellere kontrakter er ikke et alternativ og nedetid er det verst tenkelige alternativet. 

Og likevel ser det ut til at elektrisk kjøring er forbeholdt leasingføreren. Stadig flere ser på en elbil. Å kjøpe det er ofte dyrt. Privatleasing kan være interessant å se på. Kinesiske selskaper har raskt tatt en stor andel av forbrukermarkedet. De nåværende streikene hos de store amerikanske bilprodusentene er grus til møllen for de nye aktørene og forsyningen av elbiler i Europa.

10 minutter

Til slutt er det løftet om hurtiglading. Britene Hvilken bil undersøkte effektiviteten til hurtigladere og fant ut at dyrere biler kan reise opptil 190 mil på ti minutter. For rimeligere modeller som Volkswagen ID.3 er dette 80 kilometer. Selv om dette er imponerende, bringer det oss tilbake til utgangspunktet: det er på tide at vi stiller spørsmål ved de sanne kostnadene ved denne fremgangen. Mangfoldet i rekkevidde og ladehastighet legger enda et lag med kompleksitet til et allerede forvirrende marked. Det krever grundige forbrukerundersøkelser for å finne ut hvilken elbil og hvilken ladestasjon som er mest kostnadseffektiv. 

Med vinteren rett rundt hjørnet gleder vi oss til utvalget av elbiler. Når termometeret synker, faller også rekkevidden til elbiler i et isete ras. En elbil som lett kan tilbakelegge en strekning på 350 kilometer under mildere forhold kan godt stagnere på sølle 250 kilometer i de iskalde vintermånedene. Ikke alle elbiler er skapt like i denne forbindelse da følsomheten for kulde varierer betydelig mellom merker og modeller.

Les også  Veteran taxisjåfør og Rotterdam sammen mot drosjeproblemer

Hvor kommer dette fenomenet fra? Synderen er batteripakken, som har en ideell driftstemperatur, vanligvis rundt tjue grader Celsius. Etter hvert som temperaturen synker, blir det stadig vanskeligere for batteripakken å utføre oppgaven på riktig måte. Dette betyr redusert rekkevidde, som plutselig etterlater elbilsjåfører med et nytt sett med vinterhodepine og avgifter.

Relaterte artikler:
Turisme
Utskriftsvennlig, PDF og e-post