Pitane bilde

Politihåndhevelse ser ut til å være et viktig ledd for å redusere risiko.

Den nylige økningen av fat bikes, en type elektrisk sykkel med merkbart fete dekk, vekker bekymring for trafikksikkerhet. Disse syklene er i stand til å nå hastigheter som kan sammenlignes med mopeder, og har blitt et populært valg blant barn og tenåringer. Men med økende popularitet og hastigheter kommer en økt risiko for ulykker, noe som fører til bekymringer i byer som Amsterdam.

Skillet mellom vanlige e-sykler og fat-sykler med høyere effekt, som kan nå hastigheter på over 25 kilometer i timen uten mye tråkkeanstrengelse, forstyrrer balansen på sykkelveier. Denne faren forsterkes av det faktum at mange av disse syklene er ulovlig iscenesatt, og til og med opphever forsikringen i tilfelle en ulykke. At små barn også deltar i denne risikoatferden, ofte uten full bevissthet om farene, øker handlingskraften.

"Mange ungdom, som så å si kan sykle uten treningshjul, sykler nå gjennom gatene i 45 kilometer i timen."

(Teksten fortsetter under bildet)
sykkelulykke

Mens Amsterdam og andre kommuner venter på svar fra ministeren, fortsetter gatene å se et trafikklandskap i utvikling som ber om oppdaterte regler og ansvarlig kjøreatferd.

Økningen i ulykker på sykkelveier har ført til oppfordringer om strengere håndheving. Politiet overvåker og utsteder forelegg for kjøring av suppede eller ulovlige elsykler og fettsykler. I alvorlige tilfeller blir kjøretøy beslaglagt. For å øke bevisstheten fokuserer tilnærmingen også på informasjon. Foreldre og skoler spiller en avgjørende rolle i disse informasjonskampanjene, som synliggjør risikoen ved ulovlige modifikasjoner av sykler og gjør oppmerksom på konsekvensene for kjøring på offentlig vei.

Les også  Kun 3 prosent færre biler dukker opp fra evalueringen av trafikkeksperimentet i Amsterdam

Til tross for diskusjonen om obligatorisk hjelmbruk for syklister, viser forskning at en slik plikt kan ha en negativ effekt på sykkelkultur og folkehelse. Amsterdam ser mer i å oppmuntre til bruk av hjelm på frivillig basis, med spesiell oppmerksomhet til barn og eldre. Som en del av Flerårig sykkelsikkerhetsplan utarbeides det kampanjer på nasjonalt nivå for å fremme bruk av sykkelhjelm.

I tillegg til informasjon og håndheving tilstreber kommunene strukturelle tiltak. EN kort til ministeren, signert av Amsterdam og tjue andre kommuner, ber om en handlingsplan. Denne planen kan inkludere et forbud mot salg av ytelsessett og fastsettelse av en minimumsalder for bruk av el-sykkel.

Relaterte artikler:
Curacao
Utskriftsvennlig, PDF og e-post