Pitane bilde

Denne historien om Amersfoort viser hvordan en by med en rik fortid kan se fremover uten å miste sjelen.

Amersfoort har mottatt internasjonal ros med prisen som European City of the Year av The Academy of Urbanism i London. Denne æren gis til byen for sin eksepsjonelle livskvalitet, progressive tilnærming til byplanlegging og den forsiktige harmonien mellom fornyelse og bevaring av dens rike karakter og arv. Rådmann Rutger Dijksterhuis har presentert uttalelsen på vegne av Amersfoort Urbanismeprisen mottatt, en håndgripelig bekreftelse på de urbane kvalitetene som juryen snakker så høyt om.

Juryens vurdering fant sted under et intensivt besøk i byen i september, hvor de fikk et dypt inntrykk av den urbane samhørigheten, og syklet gjennom nabolag som det historiske sentrum, Kattenbroek, Wagenwerkplaats og Vathorst. Engasjementet for sosialt samhold, bærekraft og styringskvalitet var synlig i hver gate og hvert prosjekt de besøkte.

"Amersfoort drar nytte av en felles langsiktig visjon for byen som prioriterer å forbedre livskvaliteten for innbyggerne. Godt ressurssterke team for planlegging, utviklingsledelse og fornyelse realiserer denne visjonen gjennom detaljerte retningslinjer og imponerende ny infrastruktur, samtidig som de bevarer sin visjon. unik arv og karakter Velvære og lykke for alle innbyggere er helt klart sentralt, fra tiltak for å begrense biltilgangen til det historiske sentrum, til tilbudet av mangfoldige og rimelige boliger av god kvalitet."

Ordfører Lucas Bolsius understreker at pris er et tegn på takknemlighet for generasjoner av Amersfoortere som har formet byen. Dynamikken i byen, som har vokst og modernisert seg jevnt og trutt uten å miste sjelen, vitner om et fellesskap som verner om felles verdier og aktivt bidrar til det urbane stoffet.

Rådmann Dijksterhuis understreker den unike balansen mellom materialet – «steinene» – og det menneskelige aspektet – «menneskene» – som juryen beundret. At Amersfoort nå slutter seg til tidligere vinnere som Berlin og København er et vitnesbyrd om dens internasjonale lokke og stoltheten Amersfoorts innbyggere skal føle.

Med dette Anerkjennelse Amersfoort bekrefter sin status som et eksempel på byutvikling som både respekterer nåtiden og baner vei til fremtiden. Alt dette danner en historie om en by som vet å fortrylle og fengsle ikke bare innbyggerne, men også besøkende.

(Teksten fortsetter under bildet)
Foto: Pitane Blue - Amersfoort

Vi dro på arbeidsbesøk til en by med en rekke museer, butikker og spisesteder, i tillegg til pittoreske kanaler og parker som inviterer deg til en avslappende spasertur.

En turist som besøker Amersfoort kan se frem til en rekke severdigheter som gjenspeiler byens rike historie og pulserende kultur. Et must-see er det historiske sentrum med sitt middelalderske gatemønster, hvor St. George's Church og Koppelpoort, en vakkert bevart middelalderbyport, fremstår som ikoniske monumenter.

Byen er også hjemsted for Murhusene, som ble bygget på fundamentet til den gamle bymuren og nå danner et unikt bomiljø. Mondriaan House, fødestedet til den berømte maleren Piet Mondriaan, er en annen attraksjon som kunstelskere ikke bør gå glipp av.

For et glimt av moderne arkitektur er Kattenbroek-distriktet, designet av den nederlandske arkitekten Ashok Bhalotra, en sann oppdagelsesreise. Arkitekturen her er leken, fargerik og variert, og tilbyr en overraskende kontrast til byens historiske elementer.

Wagenwerkplaats og Vathorst er nyere utviklinger i byen som vitner om den progressive byplanleggingen som Amersfoort er kjent for. Det nye Vathorst-distriktet skiller seg ut for sine integrerte vannveier og moderne boligkonsepter, mens Wagenwerkplaats er et tidligere industriområde som har blitt forvandlet til et dynamisk kulturelt og kreativt knutepunkt.

(Teksten fortsetter under bildet)

Innbyggere i Amersfoort kalles ofte «Amersfoorters». Et annet, mindre kjent navn som noen ganger brukes er "Keientrekkers". Dette kallenavnet viser til en legende fra 17-tallet der innbyggerne i Amersfoort brakte en stor steinblokk inn i byen for å lure en skatteoppkrever.

Kallenavnet «Keientrekkers» for innbyggerne i Amersfoort har sin opprinnelse i en kjent begivenhet fra 1661. I følge tradisjonen ønsket Jonkheer Everard Meyster å satse med venner om at han kunne overtale innbyggerne i Amersfoort til å plukke opp en stor stein som hadde falt på heia ved Soesterberg ble lokalisert, for å komme til byen. Dette var en steinblokk brakt til regionen av isbreer under siste istid.

Innbyggerne i Amersfoort tok utfordringen, muligens oppmuntret av løftet om en belønning i form av en gratis rett med øl og kringler. De trakk steinblokken inn til byen av all kraft. Legenden sier at når steinblokken først var i byen, belønnet godseieren bare de som faktisk hadde trukket, og ikke de mange tilskuerne som hadde kommet bare for underholdningen og belønningen.

Denne hendelsen ble av Amersfoort-området sett på som en dårskapshandling og som et tegn på dumheten til innbyggerne, som tillot seg å påta seg en så triviell oppgave. Steinen, kjent som «Amersfoortse Kei», ble etter hvert et monument i byen og symboliserer denne legenden. Historien har gitt innbyggerne i Amersfoort kallenavnet «Keientrekkere», som de bærer den dag i dag. Denne historien er en del av byens rike historie og folklore og bidrar til dens lokale identitet.

Fotoomslag av Academy of Urbanism.

Relaterte artikler:
EVI.
Utskriftsvennlig, PDF og e-post